Hagyományok

2024.04.24. 19:46

Magyar Népviselet Napja: életre kelt a hagyomány a kazári iskolában

Díszes főkötőkből, rakott szoknyákból, gangákból, ingvállakból és színes vállkendőkből nem volt hiány szerdán a kazári Aba Sámuel Általános Iskola tornatermében.

Veres Edina

Viselet napja alkalmából szerveztek rendezvényt a kaári Aba Sámuel általános iskolában

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Életre kelt a népviselet hagyománya szerdán a kazári Aba Sámuel Általános Iskola falai között. Az oktatási intézmény immár második éve csatlakozik a Kazár Nyugdíjasiért Egyesülettel közösen a Magyar Népviselet Napja nevű kezdeményezéshez. Róthne Tarsoly Anita portálunk érdeklődésére elmondta: fontos számukra a helyi szervezetekkel való együttműködés, így örömmel vállalták, hogy csatlakoznak a programhoz.

Minden korosztály képviselte magát a rendezvényen
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– A tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy – hagyományteremtő céllal – idén is megszervezzük a programot, méghozzá több fellépővel, mondhatni nagyobb volumennel – húzta alá az iskolaigazgató, aki arra is rámutatott, hogy mindez azért is bír nagy jelentőséggel a számukra, mert az oktatási intézmény profiljai között a hagyományőrzés is megtalálható. Emiatt minden alkalmat megragadnak annak érdekében, hogy a gyerekek megismerkedhessenek a népviselettel, továbbá azt testközelből megélhessék, illetve minél többen – a szülők és a tágabb környezet segítségével – magukra is ölthessék. Róthné Tarsoly Anita azt is hozzáfűzte: a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesülettel való együttműködéseik nyomán szorosabbá fűzhető a kapcsolat az iskolaközösség és a község szépkorú lakosai között, így örömmel adnak teret minden hasonló kezdeményezésnek.

Jeles együttműködéssel valósult meg a Magyar Népviselet Napja kazári programja

Szabó Imréné, a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület elnöke elmondta: hálásak, amiért több településről, több generációt képviselő résztvevő ellátogatott Kazárra, a Magyar Népviselet Napja alkalmából tartott rendezvényre.

– Egyesületünk kiemelt feladatának tartja a népviselet, a hagyományok és az értékek megőrzését, illetve átörökítését. Ezt a törekvést segíti a népviselet napja is, amelyhez mi, egyesületi szinten már jóval korábban csatlakoztunk. Később eszünkbe jutott, hogy ebbe a kezdeményezésbe jó lenne bevonni a gyerekeket és a fiatalokat, hiszen a hagyományokat csak így lehet továbbadni – hangsúlyozta Szabó Imréné, aki azt is elárulta, hogy a felvetés nyomán – ahogy arról portálunk is beszámolt – tavaly már az iskolával közösen szervezték a Magyar Népviselet Napja programot, és idén ezt tovább folytatták.  A Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület elnöke kiemelte: a szerdai rendezvény egy sokoldalú együttműködés eredménye, hiszen a kazári általános iskola igazgatójának a szervezésért, a település polgármesterének és önkormányzatának a feltételek megteremtéséért, míg a helyi vadásztársaságnak a vendéglátásban nyújtott segítségért tartoznak köszönettel.

Hangsúlyt kell fektetni a hagyományok átörökítésére

Az esemény során Gecse Ákos, Kazár polgármestere is köszöntötte a megjelenteket, akiknek figyelmét felhívta rá: „Minden népviselet más!”

– Minden település népviseletének más jellegzetessége van, amiről a régi emberek be tudták azonosítani, hogy például honnan érkezett, vagy épp milyen életkorban van az, akivel éppen találkoztak az utcán – fejtette ki a faluvezető, aki azt is hozzátette: véleménye szerint a kor már elhaladt e tradíció felett, de mégis nagy hangsúlyt kell fektetni a hagyományok átörökítésére, hiszen ez egy olyan érték, amely elődeink, szüleink, nagyszüleink idejében még egy élő szokás volt.

Felvidéki és erdélyi viseleteket is láthattak az érdeklődők

Ezt követően a tornateremben összegyűlt diákok és érdeklődők Bodor Pálné, a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület elnökhelyettese és kultúrfelelőse vezetésével ismerkedtek meg 14 népviselettel. A megjelentek megcsodálhatták a nógrádi öltözetek közül a kazárit, a vizslásit, a maconkait, a kisterenyeit, a nagybátonyit, a palotásit, a varsányit, a bujákit, a sóshartyánit és a karancslapujtőit. Emellett a Somogy vármegyében található Berzence település népi ruhadarabjainak ismertetőjegyeit is megtekinthették, míg a Heves vármegyei Mátraballa település tradícionális öltözetét az onnan érkezett vendégek öltötték magukra. A bemutatót határon túli viseletek is színesítették, így például a szlovákiai Magyarbőd, illetve az erdélyi Kalotaszeg és Méra települések népi ruhadarabjait is szemügyre vehették az érdeklődők, amelynek hangulatát zenés-dalos előadások is fokozták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában