Emlékezés

2024.04.24. 06:50

Zenthe Ferenc ma 104 éve született, emlékét örökké őrzik a nógrádi szívek

Éppen 104 évvel ezelőtt, 1920. április 24-én a Nógrád megyei Salgóbányán látta meg a napvilágot Zenthe Ferenc. Az általa megformált felejthetetlen karakterek és jelleme méltán emelték a legnagyobb színészek sorába. Emléke sosem merül feledésbe.

Gulyás Edina

Zenthe Ferenc a Magyar Rádió 1-es stúdiójában Erdődy János: A majlandi tornyok című rádiójátékának felvételén Gombos Katalin társaságában

Fotó: Fortepan

Ki ne emlékezne a Tenkes kapitányára, amely szereppel pályája elején Zenthe Ferenc a hírnevét megalapozó alakítást nyújtott. Ugyanilyen meghatározó volt karrierje vége felé a a Szomszédok című tévésorozatban megformált karaktere: Taki bácsiként egy egész ország szívébe zárta a színészlegendát. Talán túlzás nélkül állítható – legalábbis szeretném azt hinni –, hogy Zenthe Ferenc neve a mai fiataloknak is ismerősen cseng és közülük sokan látták legalább egy emlékezetes szerepében. 

Gyermekkorát Salgóbányán töltötte

Zenthe Ferenc 1920. április 24-én Salgóbányán született, ahol édesapja elismert bányafőmérnök volt. Ugyan csak tíz évet töltött a nógrádi községben, lelkében mély nyomot hagyott a felhőtlen, élményekben gazdag gyermekkora. Négy szemesztert végzett a közgazdaságtudományi egyetemen, de otthagyta és a Színművészeti Akadémia hallgatója lett, 1941-ben, a háború miatt azonban, 1942-ben félbehagyta tanulmányait. 1945-ben szerződött a Pécsi Nemzeti Színházhoz, majd két évad után a győri Kisfaludy Színház, 1949-ben pedig a debreceni Csokonai Nemzeti Színház társulatának tagja lett. 1952-től a budapesti Madách Színház színművésze volt.

Kollégái a nemzet színészei közé választották

Népszerű filmszerepe volt a Gábor diák, a legértékesebb alakítása viszont az 1983-as „Jób lázadása”-hoz köthető. 1959-től sokáig közreműködője volt a leghosszabb európai rádiójátéknak, a Szabó családnak. A Madách Színházban felsorolhatatlanul sok, jelentős szerepet játszott – például a Pillantás a hídról, A vágy villamosa vagy a Hamlet című drámákban és számos vígjátékban – egy fél évszázad során. Nem véletlenül kapott annyi  kitüntetést: a Kossuth-díjat, kétszer a Jászai Mariról elnevezett díjat, érdemes és kiváló művész volt, örökös tagja lett a Halhatatlanok Társulatának, 2005-ben pedig kollégái a nemzet színészei közé választották.

Őrzik emlékét

Élete utolsó évtizedében bontakozott ki a szülőföldjéhez fűződő szoros kapcsolata, 2003-ban Salgótarján díszpolgára lett. Halálát követően,  2006 őszén Salgóbányán parkot neveztek el róla, ahol emléktáblát is elhelyeztek. 2008. október 24-én pedig a salgói erdészház kertjében leplezték le a Molnár Péter szobrászművész által készített mellszobrot. A salgótarjáni színház 2012-ben, megalakulásakor felvette a város szülöttének nevét, a társulat azóta is hűen őrzi névadója emlékét. Így lesz ez ma is, a teátrum tajgai 16 órakor koszorúzási ünnepséget tartanak Zenthe Ferenc szobránál a Salgóbányai Erdészházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában