Népviselet napja

2024.04.24. 17:20

Népviselet napja: ingyenes tárlatvezetés várta a látogatókat a szécsényi viselettárban (fotók)

Két évvel ezelőtt a Magyar Népviselet Napján nyitotta meg kapuit a Kaláris Viselettár Szécsényben. A jeles évforduló alkalmából ingyenes tárlatvezetéssel is kedveskedtek az érdeklődőknek.

Lászlók Judit

Számos színes csoda, főkötők, más fejfedők sokasága várta a vendégeket a viselettárban

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A kiállításon a haj és a fejviseletek kerültek a középpontba

Valkárné Kail Mónika, a Kaláris Viselettár megálmodója és tárlatvezetője portálunknak elmondta, hogy két évvel ezelőtt a Múltidéző Műhely Egyesület szervezésében a Népviselet napján nyílt meg a Kaláris Viselettár, ezért úgy döntöttek, hogy ezen a napon minden évben ingyenes belépési lehetőséggel és félórás tárlatvezetéssel kedveskednek az érdeklődőknek. 

– A mai napra 12 csoport jelentkezett be előzetesen, ami azt jelenti, hogy több mint száz érdeklődőre, főleg óvodásokra és kisiskolásokra, illetve további egyéni látogatókra is számítottunk – fogalmazott Valkárné Kail Mónika. – A kiállításon a haj és a fejviseletek kerültek a fókuszba, amelyhez kapcsolódva olyan érdekes szólás-mondások jelentését is megismerhették a látogatók, mint például, régen mit jelentett, ha valaki hajadon volt, ha felkontyolták, ha bekötötték a fejét vagy éppen pártában maradt. A tárlatvezetés végén pedig egy kis játéklehetőséget is biztosítottunk a gyermekek számára. A nagyobbak egy térképen mágnes kártyákat helyezhettek el annak megfelelően, hogy a kártyán szereplő népviselet mely tájegységre jellemző. A kisebbek pedig kártyát húztak és a megkeresték azt a próbababát, amelyik a kártyán látható népviseletet viseli.

 

A tárlat a Kárpát-medence tájegységeinek a népviseleteit mutatja be

Valkárné Kail Mónika kifejtette továbbá, hogy a Kaláris Viselettár egy olyan kiállítás, amely a Kárpát-medence tájegységeinek különböző népviseleteit mutatja be életnagyságú próbababákon. Mint mondta, a tárlat különlegessége, hogy más tájházakkal ellentétben, nem csak az adott tájegységre jellemző öltözéket láthatják Szécsényben az érdeklődők, hanem szinte az egész Kárpát-medence népviseletét bemutatja a kiállítás, a Kalocsa-Sárköz környékéről indulva, a Felvidéken és Palócföldön át egészen a Kárpátokig, sőt még azon túlra is.

A tárlaton jelenleg 40 komplett népviselet, valamint számos viseletdarab van kiállítva. A tárlatvezető szerint még legalább ugyanennyi próbababát tudnának felöltöztetni, azonban erre egyelőre hely hiányában nincs lehetőségük. Ugyanakkor bíznak benne, hogy a jövőben akár egy nagyobb helyszínen is megmutathatják majd a gyűjteményt. Azonban addig is időről- időre cserélik a próbababákon lévő népviseletet, illetve a vitrinekben lévő viseletdarabokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában