Jegyzet

2024.04.19. 08:37

Nászajándék

Vajon mennyi pénzt illik nászajándékba adni? Lászlók Judit újságíró kollégánk gondolatai a témában.

Lászlók Judit

664288627

Forrás: Shutterstock

Fotó: Bogdan Sonjachnyj

Hamarosan megkezdődik az esküvői szezon, azonban minden más mellett a lagzik ára is növekedett az idén. Ezért, aki mégis a lakodalom megszervezése mellett dönt, annak valószínűleg mélyen a zsebébe kell nyúlnia. 2024-ben a szakemberek szerint egy 100 fős lagzi több mint négymillió forintba kerülhet, de az összeg függ a helyszíntől, az ételtől, a zenekartól, de a vendégek elszállásolásától is. 

Az egyéb extra szolgáltatásokat hozzátéve pedig a határ valószínűleg a csillagos ég. Éppen ezért a násznép is joggal teheti fel az örök kérdést: vajon mennyi pénzt illik nászajándékba adni? A vendégek legtöbbször próbálják felmérni a helyszínt és annak szolgáltatásait, de nagy általánosságban elmondható, hogy manapság 30-50 ezer forint körül mozog az egy főre jutó ellátás. Így a legtöbben 40-60 ezer forint körüli összeget adnak fejenként ajándékba. 

Mindezek mellett a hagyományok úgy tartják, hogy tortát vagy süteményt is illik adni, ráadásul a legtöbb esetben ott van még a mennyasszonytánc is. A minap a témával kapcsolatban megtekintettem az egyik közösségi oldalon egy videót, ahol a szolgáltatók és a szakemberek beszélgettek, és mind egyetértettek abban, hogy a násznép tagjai akkor járnak el a legjobban, ha a lagzi rájuk eső részét fejenként kifizetik. 

Szerintem ezt mindenki igyekszik is betartani, de a legtöbb család, az anyagi helyzetére való tekintettel aligha engedhet meg magának egy ekkora kiadást. Ezért úgy gondolom, hogy a párnak érdemes észben tartania, hogy a lagzi elsősorban egy közös ünnep, amely nem a pénzről szól. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában