Ingatlan

2023.08.28. 09:58

Nógrádban is tízmilliós különbségeket jelenthet a rezsicsökkentő korszerűsítés

Egy friss ingatlanelemzés szerint jelentős eltérés van a felújítandó és a korszerű, energiatakarékos fűtéssel rendelkező felújított lakóingatlanok ára között a kínálati piacon. A vármegyeszékhelyeken átlagban 13 millió forintos árkülönbség van a pénztárcabarát és a költséges rezsijű lakások között.

Nool.hu

– Bár tavaly nagy volt az ingatlantulajdonosok félelme az áram- és gázfogyasztás elszámolásának változása miatt, szerencsére a rezsiköltségek nem emelkedtek jelentős mértékben. Ettől függetlenül a lakóingatlanok energiafogyasztása továbbra is kiemelt figyelmet kap az ingatlanpiacon, és várhatóan a jövőben is ez lesz a jellemző – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mindez az eladó lakások és házak árain is látható.  

A money.hu portálunkhoz eljuttatott elemzése szerint a fővárosban a felújított használt lakások átlagos négyzetméterára 971 ezer forint, szemben közepes állapotúak 805 ezer forintjával. Még látványosabb a különbség a lakóingatlanok eladási árát nézve. A felújított fővárosi lakások 66 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, miközben a felújítandók átlagosan 52 millió forintért keresnek új tulajdonost. A legnagyobb lakáskínálatot nyújtó kerületekben – a III., a VI., a XI., XIII. és XIV. – 10-28 millió forintos különbség is látható. 

Mint írták: a vármegyeszékhelyek átlagos négyzetméteráraiban 33 százalékos az eltérés. A közepes állapotú lakóingatlanoknál 455 ezer forintba kerül egy négyzetméter, míg a felújított lakások négyzetmétere 606 ezer forint. Emellett a felújítandó vármegyei ingatlanok átlagban 30 millió forintos árához képest a korszerűsítetteket 13 millió forinttal magasabb áron, azaz 43 millió forintért kínálják a tulajdonosok. 

– Városonként vizsgálva természetesen nem egységes a kép. Győrben 17 millióval, Székesfehérváron és Szegeden 14-14 millióval drágábbak a jó állapotúnak tartott lakóingatlanok. Az árkülönbségek jelentősek, mégis az elmúlt években azt láttuk, hogy a vevőjelöltek sokszor hajlandóak kifizetni ezt a prémiumot – mutatott rá Balogh László. 

Korszerűsítésre van szükség, de mielőbb

A szakemberek szerint jelentős energiafogyasztású, korszerűtlen ingatlanok tulajdonosainak több okuk is lehet a mielőbbi korszerűsítésre. Egyrészt közeledik a fűtési szezon, másrészt pedig a lakáspiaci keresletet az elmúlt időszakban visszafogó bizonytalan gazdasági környezet javulni látszik. Az infláció lassuló pályán van, a hitelkamatok is egyre lejjebb kerülnek. A gazdaság fellendülésével pedig a lakóingatlanok piacán is felélénkülhet a kereslet, és akkor a felújított lakások várhatóan népszerűbbek lesznek. Hosszabb távon nézve pedig a költséges fenntartású lakások egyre inkább háttérbe szorulnak majd az ingatlanpiacon.

– A lakásfelújítás általában jelentős kiadással jár, de a kínálati árakból látható különbségek alapján egy eladásnál nagy valószínűséggel megtérül a beruházás. Lényeges az is, hogy a korszerűsítés finanszírozásához szükséges hitelek olcsóbbak lehetnek, mint a klasszikus kölcsönök – mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. Hozzáttette: több bank is ad megadott feltételek mellett 0,25 vagy akár több mint 1 százalékpontos kedvezményt az úgynevezett zöld célokra, és különböző akciókkal népszerűsítik a felújítási és korszerűsítési hiteleket is. A döntés előtt azonban nagyon fontos az összehasonlítás, mert jelentős különbségek lehetnek mind a havi törlesztőt, mind pedig a visszafizetendőt nézve az egyes konstrukciók között.

Vannak eltérések

Az Ingatlanbazar.hu oldalán Nógrádszerte mintegy ötven eladó lakást és házat találunk, melyeket felújítottak. Ezek közül a legdrágább 250 millió, de találunk 97, 88 és 77 millió forintért is ingatlant. A felújításra szoruló ingatlanok között a weboldal több mint százhuszat listáz, itt árakban egy 45 millió forintos ház áll az első helyen, de 40 és 30 millióért is kínálnak nem felújított ingatlant.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában