tiszta Hollywood

2019.03.06. 16:50

Nógrádban is elsajátíthatjuk az izraeli katonai egységek technikáját

Major Zsófia önvédelmi oktató és anya is egy személyben. Különleges önvédelmi edzésein a krav maga módszerét tanítja: ez héberül közelharcot jelent, önvédelmi és taktikai rendszer. Magyar gyökerekkel is bír, foglalkozik az erőszakos események megelőzésével, a szituációk megoldásával is.

Nagy Judit Áfonya

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

– Hogyan pontosítaná, mi is tulajdonképpen a krav maga?

– Az Izraeli Védelmi Erők hivatalos közelharcrendszere, amelyet képzési programjába felvett az FBI, a CIA, a svéd, a lengyel hadsereg, sok ország speciális rendőri és katonai egységei. A krav maga hazája Izrael, ahol a sorkatonaságukat töltő lányok is ezt tanulják. A krav magát Hollywood is felfedezte magának. Számos filmben vannak jelenetek melyeket ez az önvédelmi rendszer inspirált.

– Mióta űzi ezt a sportot?

– A kétezres évek elején hirdették az első csoportot. Balassagyarmaton kezdtem el a krav magát tanulni, és 2010-ben kaptam meg az oktatói ajánlást az edzőmtől az instruktori kiképzésre.

Major Zsófia kravmaga-oktató bemutat egy önvédelmi fogást. E küzdősport a kiegyensúlyozott életvitelt is segíti
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

– Mennyire vált népszerűvé a krav maga a megyében?

– Néhány érdeklődő civil kérésére 2012-ben elindítottam a balassagyarmati kezdő csoportot. Ekkorra mar megszűnt a korábbi helyi oktatás, egyetlen instruktor lettem a megyében. Később Salgótarjánból is érkeztek jelzések, hogy nagy igény lenne civil krav maga-edzésekre, ezért ott is elindítottam egy kezdő csapatot, akiket aztán hat évig oktattam. Amikor a fiam elkezdte az általános iskolát, a salgótarjáni csoportot leadtam. Addigra viszont egy diákomat sikeresen felkészítettem az instruktori képzésre, így átadhattam neki a csoportot.

– Mire kell figyelnie egy instruktornak?

– Ha probléma adódna, például nem megfelelő flexibilitás miatt, vagy sérüléssel érkezett az edzésre, de akár félelemérzet is kialakulhat mondjuk egy földre viteli technikánál, akkor azt már az instruktor munkája lesz korrigálni. Ebben pedig jók vagyunk, mivel a képzésünk részeként foglalkozunk alternatív megoldások lehetőségeivel is, ha valaki számára nem kivitelezhető szabályosan egy technika. A krav maga ad egy kis szabadságot, amit azért szeretünk, mert emiatt tényleg bárki megtanulhatja a rendszert.

– Vannak követői?

– A megyében a nevem alatt Balassagyarmaton, és volt diákom vezetésével Salgótarjánban fogadunk új jelentkezőket. Sajnos a múltban többször is szembesültem azzal, hogy önjelölt kravmaga-oktatók kezdtek el civileket önvédelemre tanítani Balassagyarmaton, ami nemcsak etikátlan, de igen veszélyes is. Amit az edzésen megtanítunk, az használható tudás, támaszkodni lehet rá vészhelyzetben. Ha viszont valaki hiteles képesítés nélkül oktatja a rendszert, a pontatlan technikák hibás kivitelezéshez vezetnek, ami használhatatlan, amikor szükség lenne rá.

– Kiknek ajánlja ezt a mozgásformát?

– A krav maga mindenkié. A csoportomba általános iskolás diák, gimnazista, fiatal diplomás, rendőr, és felvidéki magyar is jár, nők, férfiak vegyesen. Nehéz behatárolni, hogy kikre szabható leginkább, hiszen aki oda tud figyelni az oktatójára, az végre is tudja hajtani a feladatokat. Pályafutásom alatt nem tört bele a bicskám egy diákba sem, pedig dolgoztam komoly túlsúllyal küzdőkkel, szexuálisan zaklatott nővel, kívülállónak titulált kamasszal, szülés után lévő kismamával...

Major Zsófia hozzátette: a kiegyensúlyozott életvitelhez kell a testmozgás. Ez növeli az önbecsülést, rendet tesz a fejben. A krav maga meglepően gyorsan hoz eredményt, éles szituációban is rábízhatod magad.

Fotó: Hegedűs Márk, NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!