Percek kérdése

Bódi Csaba

Varga György Balázs gólt szerzett, Molnár Zsombor pedig a sportnapilap értékelése szerint a tízes skálán hetes osztályzatot érően védett a Paksi FC ellen. Az Újpest FC 20 éves kapusa végig a pályán volt a tolnaiakkal szemben hazai 2–1-es vereség alkalmával, míg az ugyancsak húszesztendős Vargát a 66. minutumban cserélték le. Így összesen 155 játékperc jutott a lila-fehérek két ifjoncának, amivel az NB I 15. fordulójában második helyen végzett az ÚFC a 2003-as vagy annál fiatalabb labdarúgók játékperceit összegző kimutatásban. Ez egyben azt is jelentette, hogy ebben a vonatkozásban a Megyeri útiakat csak a 180 perces meccsidőt produkáló Kisvárda előzte meg ezen a játéknapon (Kovács Marcell és Raúl-Martín Stefan végigjátszotta a DVSC elleni 0–0-s mérkőzést), ami csúcsot hozott. 

Ezúttal ugyanis 771 percen át szerepeltek magyar fiatalok az élvonal hat összecsapásán és ez rekordnak számít a 2023/24-es bajnoki évben. 

Nemcsak gyanítható, de tény is, hogy az éllovas Pakssal szembeni kudarc során a Szusza Ferenc Stadionba kilátogatott 3078 nézőt azonban a fentiek teljességgel hidegen hagyták. Hiába örülne ugyanis a drukker a Mezőkövesd elleni NB I-es bemutatkozást követően újra remeklő Molnár és az egyre acélosabb Varga futballjának, ha a csapat közben veresége(ke)t szenved. És mivel ez már sorban ötödször esett meg, a türelem elfogyott. Legalábbis a közönség részéről, mert a klubvezetés közleményben erősítette meg Nebojsa Vignjevicset a csapat élén. A szezon közbeni edzőváltás jelentős anyagi vonzata vélhetően nagy súllyal esett a latba, amikor a kérdés a nem menesztés javára dőlt el a szerb tréner esetében, meg talán azzal is számoltak az elöljárók, hogy a harmadik helyen álló Fehérvár (24) és a kilencedik (20) Újpest között minimális a pontszámbeli különbség. Vagyis – ezek szerint – nem akkora a baj, mint azt a negatív tendencia mutatja. 

És, ha már dobogó! A székesfehérváriaknál az elmúlt négy fordulóban nem szerepelt fiatal és így gyűjtött tíz pontot a csapat. Hasonló a helyzet a mezőkövesdieknél is, a matyó gárda is legutóbb a tizedik játéknapon küldött pályára 2003-ban vagy annál később született játékost, azóta pedig három győzelem, egy döntetlen és egy vereség a gárda mérlege, amiben nem szerepel a szerda este pótolt FTC elleni mérkőzés eredménye  

Mindezek ellenére jó lenne abban hinni, hogy noha pénzből lesz a pénz, mégis a fiatalokba fektetni az igazán kifizetődő.