Pályaív

Bódi Csaba

Tíz mérkőzésen 17 gólt szerezni a Nemzeti Bajnokságban kiváló teljesítmény. Sokkal nem csökkenti az eredményes futballista dicsőségének értékét, hogy mindez nem az élvonalban, sőt nem is másodosztályban, hanem az NB III-ban történt. Eközben kétségtelen tény, hogy a magasabb nívót jelentő ligákban jóval nehezebb a csatárok helyzete, akik annyiban feltétlenül különböznek társaiktól, hogy rendelkeznek a góllövés tudományával.

A ritka adottság birtokában lévő labdarúgók közül jelenleg az NB I-ben Varga Barnabás (FTC) áll a góllövőlista élén nyolc mérkőzésen elért nyolc találattal. Az NB II-ben Claudiu-Vasile Bumba (ETO FC Győr) az eddigi tizenegy forduló során hétszer volt eredményes, míg az NB III-ban a négy csoport közül az északkeleti mezőnyben futballozó Boros Gábor viszi a prímet. A Putnok FC csatárának nevéhez fűződik a fent említett, igencsak megsüvegelendő 10/17-es mutató. A kérdés joggal vetődhet fel a 26 éves játékos esetében, mely szerint, ha valaki ennyire érti a mesterségét, azaz szinte ontja a gólokat, miért nem játszik magasabb szinten jegyzett csapatban? A válasz: korábban erre nyílt lehetősége, sőt az NB I-ben mesésen alakult a bemutatkozása. Tizenhét éves volt, amikor 2015. májusában a Nyíregyháza–DVTK derbi 88. percében a diósgyőriek színeiben pályára lépett, majd a 90. minutumban győztes gólt szerzett (2–1). A folytatás több NB II-es klubnál történt megméretést hozott, ám sem Kazincbarcikán, sem Budafokon, sem Mosonmagyaróváron nem következett be a várt áttörés. A jelek szerint a Rimaszombatban született, kettős állampolgársággal rendelkező játékos igazi közegét a harmadosztály jelenti. Góljai zömét a tizenhatoson belül éri el, rendre jól érkezik a kapu elé, ahol lábbal és fejjel egyaránt veszélyes. Az élvonalban még Gábrielként nevezett labdarúgó ma már Gáborként mutat példát arra, hogy nem elég a fényes betoppanás az NB I ajtaján.

A porondon maradni jóval keményebb kihívás, 

sok tényezőnek kell jól alakulni ahhoz, hogy a kecsegtető pályafutás elé néző fiatal azt az ívet fussa be, ami a tehetsége alapján jósolható neki.

 Azt csak Boros tudja igazán, mikor és hol csúszott félre az ígéretesnek tűnő karrierje. Ettől persze később még játszhat az NB II-ben, mi több, vélhetően erre még sor kerül, mert a gólontók mindig keresett „portékák”. Hogy mást nem mondjuk, Varga Barnabás 25 évesen, 2020-ban még az osztrák másodosztályú Lafnitzban termelte a találatokat.