A bírón a sor

Pajor-Gyulai László

Tulajdonképpen számítani lehetett arra, ami történt, ha drámáról lenne szó, mondhatnánk, a cselekmény logikájából következett. Az átigazolási időszak Szaúd-Arábiában is lezárult, így az európai topklubok már nem rettegnek attól, hogy valamelyik kulcsjátékosuk hirtelen hátat fordít nekik, egy fontos szereplő azonban eddig kimaradt, és most ő következik: a játékvezető.

A The Times információi szerint ugyanis könnyen elképzelhető, hogy a Premier League legjobb játékvezetőit hamarosan Szaúd-Arábiában láthatjuk.

A topbírók jelenleg 150 ezer fontot keresnek évente a szigetországban, a szaúdi Pro League-ben viszont jóval több üthetné a markukat. Mark Halsey korábbi PL-játékvezető szerint ez valóban nagy gondokat okozhat, ő 250 ezer fontos alapbért tart üdvözítőnek, amely teljesítménytől függően akár 500 ezret is elérhet egy idényben.

Maga a folyamat tényleg logikus. A szaúdi játékvezetés átlagos színvonala egész biztosan nem éri el az európai topligákban megszokottat, és az év, különösen a nyár során odacsábított szupersztárok szemében a szerényebb képességű vagy felkészültségű bírók aligha örvendenek komoly tekintélynek. És bizony, már jó ideje ott tartunk, hogy a játékvezetés is pénzről szól, nincs senki, sőt, nem is lehet senki sem, aki az európai élvonalban csupán hobbiból vagy másodállásban fújná a sípot. Hogy csak a legnevesebb magyaroknál maradjunk, Zsolt István színházi ügyelőként, Palotai Károly megyei sportvezetőként, Puhl Sándor egri áruház-igazgatóként, Kassai Viktor idegenforgalmi referensként dolgozva emelkedett a világ legjobbjai közé játékvezetőként.

A futball azonban azóta rengeteget változott. Az már nem menne, hogy a csapatok profin felkészülnek egy olyan meccsre, amelyre a játékvezető a munkából esik be, hozva magával a fejében az ottani gondokat. Ne felejtsük el azt sem, hogy a pályán a bírók egy pillanatra sem állhatnak meg, a csatárok például szusszanhatnak néhány másodpercet, amíg az ellenfél támad, a bíró azonban ezt nem teheti meg, hiszen azt az akciót is követnie kell, márpedig az ehhez szükséges kondíciót napi nyolc óra megterhelő munka mellett nem lehet megszerezni.

Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetői bizottságának elnöke egy hónapja jelentette be, hogy a kontinensen negyvenezer bíró hiányzik jelenleg a rendszerből. Ha a legjobbakat elcsábítja a mesés jövedelem a Közel-Keletre, akkor már nemcsak a mennyiséggel, hanem a minőséggel is óriási gond lesz. Félő, hogy a topligák vezetőinek hamarosan bele kell nyúlniuk a zsebükbe, ha ezt meg akarják előzni.