Gyűjtemény

2022.04.21. 21:00

Mecénások is segítik a szécsényi múzeum fejlődését

– Örömünkre a szécsényi MNM Kubinyi Ferenc Múzeumában az elmúlt években egyre gyarapodott a mecénások köre, mondta dr. Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója.

Sz. F.

Dr. Limbacher Gábor az egyik adományt mutatja

Forrás: NMH | Fotó: Sz. F.

Wolf Ida, a város elismert tanára halálát követően az örökösök több értékes gyűjteményt, személyes tárgyakat adták át a múzeumnak. A Szentlőrinckátán élő egykori szécsényi diák, Balázs Lajos elhivatott a művészetek iránt. A tulajdonában lévő Kovács Margit-kerámiákat, rajtuk kívül pedig többen is adományoztak már egy-egy tárgyat az intézménynek. Legutóbb Jászberényi Pál vallási képeket ajánlott fel a múzeumnak. A múzeum munkatársai közül többen családi képekkel gyarapították a gyűjteményt. A losonci Tóth Árpád családi szálakkal kötődik Szécsényhez. Egyetemista kora óta antikváriumokból, aukciókon gyűjtötte a különböző, főleg reformkori tárgyakat. A nyugdíjaskort elérve nehezen vált meg gyűjteményétől, de úgy gondolta, annak legjobb helye a szécsényi múzeumban lesz. Több értékes tárggyal gyarapította a múzeum értékeit. 

Gróf Széchenyi Péter Amerikában született, ott tanult festészetet, egy ideig hazánkban is élt, de visszaköltözött az államokba. Számos európai országban és a tengerentúlon állított ki önállóan. Székely Orsolya filmrendező közreműködésének köszönhetően egy nagyméretű festménnyel ajándékozta meg a múzeumot. Dr. Limbacher Gábor a múzeum igazgatója azt mondta, növeli a kép értékét, hogy azt egy Szécsényhez kötődő család sarja készítette. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!