Hirdetés

2024.05.15. 14:08

Bitcoin – előnyök és hátrányok

A Bitcoin különleges helyet foglal el a kriptovaluták világában. Mint ilyen kuriózum, számos egyedi jellemzővel rendelkezik, amelyek megkülönböztetik más digitális eszközöktől. Ennek fényében logikus, hogy a Bitcoin árfolyam, annak alakulása, a vele kapcsolatos trendek, tendenciák az a téma, ami sohasem hűl ki, s a jelek szerint újra és újra kínál meglepetéseket. Azonban a tisztán látás kedvéért belemerülünk picit az előnyök és a hátrányok felsorakoztatásába, mert az ismeretük sokat segíthet a jövőbeni, később megtérülő befektetési döntések meghozásában.

PR cikk

Forrás: binance.com

1. Majdnem mindenben első

A Bitcoin az első létrehozott kriptovaluta, ami egyedülálló előnyökkel jár. Ennek köszönhetően ugyanis a Bitcoin rendelkezik a legnagyobb ismertséggel és elfogadottsággal a piacon. Emellett a Bitcoin hálózata az egyik legnagyobb és legstabilabb, ami hozzájárul az általános bizalom kialakulásához és a teljes, feltételek nélküli elfogadáshoz.

Ez az a tulajdonsága, amiben valóban egyedülálló és amiben utánozhatatlan. Elsőnek lenni nem feltétlenül kegy egyébként, mert a legtöbb nehézség is általában elsőre bukkan fel. Ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, hogy a Bitcoin jól vette az akadályokat, márpedig korántsem most kezdte a pályafutását.

2. A decentralizációban rejlő biztonság

A Bitcoin hálózat rendkívüli mértékben decentralizált, ami azt jelenti, hogy nincs központi hatóság vagy szervezet, amely irányítaná vagy befolyásolná. Ez nagyban növeli a biztonságot és a felhasználók anonimitását, mivel nincs központi pont, amely megszakíthatná vagy manipulálhatná a tranzakciókat.

Ennek a jellemzőnek a valódi súlya, értéke akkor mutatkozik meg igazán, ha figyelembe vesszük a mai világ eseményeit, mentalitását. Az emberek nagy általánosságban egyre bizalmatlanabbak a pénzügyeik terén. Ez nyilván hatást gyakorol persze a kriptopiacra is, ugyanakkor mind többen és többen fordulnak el a központi intézményektől. Ha ez a tendencia a jövőben is fennmarad, sőt esetleg tovább fajul az minden bizonnyal a kriptovaluták malmára hajtja a vizet.

3. Korlátok közé zárt kínálat, folyamatos kiadás

A Bitcoin kínálata előre meghatározott, vagyis a bányászata során egy adott mennyiségű valuta keletkezik. Ez az úgynevezett korlátozott kínálat hozzájárul a Bitcoin értékének fenntartásához és növekedéséhez hosszú távon. Emellett a Bitcoin blokkjutalmai idővel csökkennek, ami szintén egy olyan tényező, ami a kínálat leredukálásához vezet, ezzel együtt pedig logikus módon a Bitcoin árfolyam emelkedéséhez.

4. A volatilitás nem hagyható figyelmen kívül!

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy a Bitcoin nagymértékben kedvelt és széles körben elfogadott, ám ettől még az árfolyama rendkívül volatilis. A gyakorlatban ez pillanatok alatt végbemenő árfolyam ingadozással egyenlő, mégpedig sokszor nem csekély, észrevehetetlen mértékben.

Érdemes megnézni a jelenség hasznát is, ugyanis a nagy volatilitás lehetőséget kínál a spekulációra és a rövid távú kereskedésre, míg kockázatot is jelent a befektetők számára. A legjobb taktika a kalkuláció és a türelem. Attól még, hogy az árfolyam épp padlót fogott, nem biztos, hogy ez két nap múlva is így marad. A szakmai oldalakon pillanatok alatt megszerezhetőek a legfrissebb információk, amik megbízható kiindulási alapként szolgálhatnak.

5. Kihívások a skálázhatóságban

A hálózatnak számos skálázhatósági kihívással kell szembenéznie, különösen a tranzakciók feldolgozásának sebessége és a tranzakciós költségek terén. Ezek a nehézségek, mondhatni akadályok korlátozhatják a Bitcoin használhatóságát és elfogadottságát olyan helyzetekben, ahol komoly jelentőségű tranzakciók szükségesek vagy a tranzakciók gyors feldolgozása elengedhetetlen.

6. Közvetítők nélküli szabadság

A Bitcoin egy közvetítők nélküli pénzügyi rendszert kínál, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül egymással kereskedjenek anélkül, hogy közbe kellene lépniük központi hatóságoknak vagy bankoknak. Ez növeli az átláthatóságot és csökkenti a tranzakciós költségeket. Ez egy olyan pozitívum, ami nem másodrangú, hiszen a legtöbben örömmel faragnak a kiadásaikon, és mint ahogy azt fentebb is említettük, szívesen tartják magukat távol a központi intézményektől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában