Szponzorált tartalom

2023.12.08. 10:10

Gyakori álláskeresői hibák, amelyeket érdemes elkerülni

Az álláskeresés sokszor egy nehézkes folyamat, amelynek során nagyon könnyű hibákat elkövetni. Ezek a hibák pedig lassíthatják az elhelyezkedés folyamatát, még a jól képzett és tapasztalt munkavállalók számára is. Mutatjuk, hogy melyek azok a baklövések, amiket mindenképpen érdemes elkerülnöd, ha mielőbb munkába szeretnél állni!

Forrás: freepik.com

Álláskeresési stratégia hiánya

Az álláskeresők közül sokan semmiféle stratégiát nem követnek, és rendszer sincs az álláskeresésükben. Pedig érdemes mind a használt álláskeresői felületek és eszközök, mind az álláskeresésre fordított idő tekintetében egyfajta rendszert beiktatni. 

Ezenkívül tanácsos kihasználni az egyes állásportálok által nyújtott kedvező funkciókat, megoldásokat is. Az IT-Nav Hungary Kft. által működtetett regionális állásportálok esetében például állásértesítő, mobil applikáció, videós jelentkezés és kedvező szűrési feltételek is segítik az álláskeresési procedúrát, amelyek helyes használatával egy hatalmas lépést lehet tenni a sikeres elhelyezkedés felé.

Sablonos önéletrajz és motivációs levél

Gyakran előfordul, hogy az álláskeresők nem igazítják az önéletrajzukat és a motivációs levelüket az adott pozícióhoz és céges elvárásokhoz, hanem ugyanazon dokumentumokat küldik mindenhova. Ez jelentősen csökkentheti az esélyeket egy állásinterjús meghívásra. Érdemes tehát mindig némiképp változtatni a pályázati anyagokon, és azokat a készségeket és tapasztalatokat hangsúlyozni, amelyek kapcsolódnak a munkáltató elvárásaihoz. 

Emellett az egyedi szerkesztés, figyelemfelkeltő (de kulturált) nyelvhasználat, kreatív desing vagy a személyes történetek szintén hatékony eszközök lehetnek a munkáltató érdeklődésének felkeltéséhez. 

Felkészületlenség az állásinterjún

Az állásinterjúkon rendszerint felmerülnek magával a céggel kapcsolatos kérdések is. Ezek érinthetik többek között annak tevékenységi körét, termékeit, működését, piacát vagy a versenytársait is. Ha láthatóan zavarba jössz az ilyen jellegű kérdések hallatán, a toborzók azonnal érzékelni fogják, hogy nem készültél az interjúra és nem néztél utána a vállalattal kapcsolatos legfontosabb információknak. 

Mindez pedig könnyen az interjú végét is jelentheti, hisz ezután már nehéz arról beszélni, hogy miért is szeretnél az adott helyen dolgozni. Ennek megelőzése érdekében mindenképpen járj utána a céggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalóknak, és legyen egyfajta elképzelésed arról, hogy miért illeszkednél jól a szervezeti kultúrába, és miért lennél Te a legalkalmasabb a meghirdetett pozícióra. 

Az érdeklődés hiánya

Az interjúk során előbb-utóbb fordulnak a szerepek, és a jelentkezők is megkapják a lehetőséget arra, hogy kérdezzenek. Sokan vannak, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel, és nem fogalmaznak meg kérdéseket a toborzók felé. Ez azonban könnyen az érdektelenség érzetét kelthetik bennük. Éppen ezért mindenképpen készülj kérdésekkel is az interjúkra, hisz ily módon egyrészt kifejezheted az érdeklődésedet, másrészt pedig értékes további információk birtokába is juthatsz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában