fizetett tartalom

2021.01.08. 13:55

Másfélezer kisvállalkozás a magyar gazdaság erősítéséért

A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány az Észak-Magyarországi Régióban csaknem nyolcszáz vállalkozás létrejöttét támogatta ez év végéig, egyenként 4,5 millió forinttal.

A GINOP-5.1.9 – Segítünk indítani! program, valamint a GINOP-5.2.7 és 5.1.10 programok keretében a bérre és beszerzésekre költhető vissza nem térítendő támogatás mellett a 18-60 év közötti vállalkozók komplex képzést és tanácsadást kaptak az egyéni vállalkozásuk, illetve társas mikro- vagy kisvállalkozásuk létrehozásához.

A jelentkezők a természetes lemorzsolódással együtt is igen nagy arányban tudták végigvinni a programot. A www.segitunkinditani.hu weboldal friss adatai szerint 2018-2020 között 6000 regisztrált felhasználó közül 2590-en töltötték ki az online jelentkezési adatlapot, közülük 1977-en kapták meg a képzésbe vonási határozatot, amellyel nekivághattak a képzésnek és kitanulhatták a vállalkozásalapítás fortélyait. Ténylegesen 1416 jelentkező került be az összesen 150 képzési csoport valamelyikébe, és 1126-an végezték el eredményesen, december végéig.

A jelentkezők munkálkodásának eredményeként 797 vállalkozás jött létre, és ez a szám a jövőben minden bizonnyal emelkedni fog, mert további 632 üzleti terv még jóváhagyható. A korábbi időszakban létrejötteket is hozzászámolva az Észak-magyarországi régióban 1492 vállalkozással kalkulálhatunk, amelyeket a fenti webcímen található interaktív térképen lehet böngészni.

2019-ben 39 személyes jelenlétet igénylő rendezvény valósult meg szerte a három észak-magyarországi megyében (Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén). Bár 2020-ban – a világjárvánnyal összefüggésben meghozott szigorú intézkedések miatt – már csak öt ilyenre tudott sor kerülni, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány villámgyorsan kidolgozta az online tájékoztató alkalmait, amelyeken keresztül a jelentkezők „távkapcsolatban” tudtak információkat szerezni a programról.

A nagy tömegeket érintő folyamat az újonnan indítandó vállalkozások számára a legjobb pályázati terméket biztosítja, amely 2-3 hónapon belül forrást nyújt és szakmai ismereteket is ad. Ez utóbbit 10 szakértő biztosítja, akik a program végéig összesen 5040 óra tanácsadást végeznek, további 15 fő pedig az MVA Konzorciumának oldaláról nyújt segítséget. A pandémia miatt digitalizált támogatási időszakban 11 Zoom meeting room működött, a résztvevők 50 930 percet (több mint 848 órát) töltöttek el „távkapcsolatban”: ez nyolcórás munkanapokkal számítva 106 napnyi figyelmet jelent, amely az induló vállalkozások hatékonyabbá tételét szolgálta. A képzési program jelentkezőnkként további 42 órában várta el az e-learninges tananyag használatát, elsajátítását a 38 jelenléti képzési alkalmak mellett a www.tavoktatas.mva.hu tanulásirányító környezetben.

A program a létrehozott vállalkozások támogatására szakmai nyomon követést alkalmaz. A mentorálás mellett a vállalkozóknál az üzleti terveik egyes tervadataira később is rákérdez, bekéri az üzleti kimutatásaikat, így valós képet tud nyerni mind a program kiírói, mind a jelentkezők felé. Napjaink különféle, új kihívásai így gyorsan és könnyen közvetíthetőek a gazdaság szereplői között, ez pedig segíti őket, hogy hatékonyan reagálhassanak és korrigálják a működésüket, így vészelve át a piaci és gazdasági nehézségeket. A programban egy közös közegben mozognak azok, akik már zárják a projektjüket, és azok is, akik csak januárban kezdik meg a vállalkozásukat, így az induló vállalkozások a tapasztalatcserével és a hálózatosodással nagyon sok energiát, időt, és nem utolsósorban pénzt tudnak megtakarítani.

A Vállalkozóvá Válás Támogatása program indulása óta összesen közel 4000 üzleti tervet sikerült jóváhagyni és ugyanennyi vállalkozást elindítani.

A Magyar Vállalkozásfejlesztés Alapítvány gratulál az eddigi jelentkezőinek és sok sikert kíván a vállalkozói léthez!

(x)

 

 

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában