hirdetés

2019.07.18. 09:49

Hadijáték a gyulai várnál

Mintegy kétszáz hagyományőrző játssza újra a gyulai vár 1566-os ostromát idén is, július utolsó hétvégéjén. Magyarország egyik leglátványosabb hadijátéka valós eseményeket elevenít fel, a történések élő kommentálásával és magyarázatával.

2019. július 26-28. között is megelevenedik a török kori Gyula. A Gyulai Végvári Napok látogatói megismerhetik a végvári vitézek életét, csatajeleneteken keresztül felidézik számukra a kor harci szellemét. Az eseményen elmesélik a várnak és környékének történetét, hősies védőik legendáit, a védők és az ostromlók életét. Az utóbbi években kiemelt szerepet kap, hogy az érdeklődők benézhetnek a Várkertben táborozó hagyományőrző egyesületek sátraiba, testközelből ismerhetik meg, hogyan öltöztek, mit ettek, hogyan szórakoztak közel ötszáz éve.

A hétvége legérdekesebb, leglátványosabb része az a hadijáték, amin az 1566. július 2-án kezdődött ostromsorozat momentumait tizenhét csoport mintegy kétszáz hagyományőrzője eleveníti fel.

A megszokottak mellett lesznek azonban új elemek is a programban: ilyen a Középkori Kaszinó reneszánsz társas-szerencse játékokkal szombaton és vasárnap, illetve a Gyulai Boszorkányverseny, ahol négy versenyszámban (szemmel verés, átokmondás, seprűn lovaglás, bájitalkeverés) mérik össze „tudásukat” a ma banyái. Újdonság még a korabeli szerszámkiállítás, valamint Fekete László és fiai erőművész showműsora.

Esténként a látogatók dönthetnek: a hazai könnyűzenei élet kiválóságait hallgatják a vár egyik oldalán, vagy a hagyományőrzőkkel mulatoznak az erőd túlsó felén. A színpadon Nagy Feró és a Beatrice zenekar, Hevesi Tamás, valamint a Magna Cum Laude ad koncertet.

A programok – a várban és a Várfürdőben megrendezett események kivételével – díjtalanul látogathatók.

A Gyulai Végvári Napok részletes programja ide kattintva érhető el.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában