Úzvölgye

2024.06.04. 17:43

Újra az úzvölgyi katonatemetőbe készülnek a román nacionalisták

Újra Úzvölgyébe készül a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), amely magyarellenes gyűlöletkeltéssel próbálja népszerűségét növelni – mutatott rá Hajdú Gábor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Hargita megyei képviselője, aki kedden az emberi jogokkal foglalkozó EBESZ-hivatal Bukarestbe látogató küldöttségének figyelmét is felhívta a június 13-ára tervezett újabb nacionalista megmozdulás által jelentett veszélyre.

MW

Sírt rongál egy román férfi az úzvölgyi katonatemetõben, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

A szövetség kedden kiadott közleményében a politikus, aki az EBESZ parlamenti közgyűlésében is képviseli az RMDSZ-t úgy nyilatkozott, hogy 

Újra az Úzvölgyébe készül az AUR! Nem egyszer bizonyították, hogy ők nem a béke szándékával mennek oda, hanem azért, hogy nagyapáink sírjain táncoljanak, leszaggassák a kerítéseket, és tönkretegyék a katonatemetőt.

Hajdú Gábor szerint 

az erdélyi magyarok veszélyérzete elmúlhatott ugyan az elmúlt időszakban, de a veszély nem szűnt meg.

Azt látjuk a mostani választási kampányban is, hogy az AUR magyarellenes megnyilvánulásokkal támadja a magyarokat. Ők ebből akarnak megerősödni. Szatmáron céltáblának használják a magyar közösséget, a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) összefogtak a magyarok ellen. Kolozsváron magyar iskolákat akarnak bezáratni. Perek százait visszük a hátunkon, amelyek az anyanyelvhasználat, a zászlóink és címereink ellen irányulnak, és most újra Úzvölgyébe készülnek június 13-án, hogy meggyalázzák őseink emlékét és sírjait

– sorolta a képviselő az AUR magyarellenes támadásait.

Az RMDSZ politikusa felhívta a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala képviselőinek figyelmét arra, hogy 

az AUR nem légből kapott veszély, szerinte "ez az ízig-vérig magyarellenes" párt megerősödve fog bejutni az önkormányzatokba és az Európai Parlamentbe.

Ne legyen kétségünk: csak mi, az RMDSZ fogunk szembeszállni velük. Minél többen szavazunk vasárnap az RMDSZ-re, annál nagyobb erőnk lesz védekezni ellenük! Magyarellenességre magyar szavazat a válasz!

– nyomatékosította Hajdú Gábor az RMDSZ közleménye szerint.

A képviselő a magyar médiának adott nyilatkozatában beszámolt arról is: 

az RMDSZ azt kérte az EBESZ emberi jogi hivatalától, küldjön megfigyelőket a romániai EP- és parlamenti választásokra.

A találkozón Hajdú Gábor felhívta a nemzetközi szervezet figyelmét arra, hogy

 a romániai magyarság európai képviseletét az – ország lakosságának alig hat százalékát kitevő kisebbségi magyarság számára méltánytalanul magas – ötszázalékos választási küszöb is veszélyezteti.

 Amennyiben ugyanis a magyarok választási hajlandósága nem éri el a várhatóan magas román részvételi arányt, akkor nem a számarányánál kevesebb magyar képviselő jut be Romániából az EP-be, hanem egyáltalán nem lesz brüsszeli képviselete a több mint egymilliós magyarságnak – magyarázta a képviselő.

Az RMDSZ-nek az a szerepe, hogy tudatosítsa, mi a tét. Az erdélyi magyarságnak, a székelységnek kell legyen annyi életösztöne, hogy önmaga érdekeit és a jövő generációk érdekeit felismerve elmenjen szavazni, mert ez egy közösségi ügy

– mutatott rá az RMDSZ Hargita megyei képviselője.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában