Komoly bajba kerülhet

2024.06.24. 12:55

Garázdaság és rongálás gyanújával indított nyomozást a rendőrség Magyar Péter ügyében

Ifjabb Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója a Magyar Nemzetnek beszélt arról, mire számíthat Magyar Péter azután, hogy egy budapesti szórakozóhelyen vállalhatatlanul viselkedett: megütött egy embert, és elvette a telefonját.

MW

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, európai parlamenti listavezetője beszédet mond a párt európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a budai alsó rakparton 2024. június 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Amennyiben nyilvános eseményen valósul meg a garázdaság, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, a nyilvánosság itt minősítő körülménynek minősül. A kúriai gyakorlat szerint súlyosító körülmény, ha az elkövető a bűncselekményt önhibájából eredő ittas vagy bódult állapotban követte el, és ennek az állapotnak szerepe volt az adott bűncselekmény elkövetésében – mondta a Magyar Nemzetnek ifjabb Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója Magyar Péter botrányával kapcsolatban, amely miatt  a rendőrség garázdaság és rongálás gyanújával indított nyomozást.

Mint ismert, néhány napja Magyar Péter egy budapesti szórakozóhelyen vállalhatatlanul viselkedett és botrányt okozott. Szemtanúk szerint a baloldali politikus megütött egy embert, és elvette a telefonját, mert a buliban jelen lévő személy kamerájával felvette az ellenzéki pártvezért.

Mások azt is látták, hogy később a több százezer forint értékű, eltulajdonított telefont a Dunába hajította Magyar Péter.

A baloldali politikus természetesen hosszan magyarázkodott az eset után, szerinte provokálták, és ezért viselkedett agresszívan. A drága szórakozóhelyre állítása szerint fiatalokkal ment el, akik néhány italra is meghívták, nem csináltak mást, csak beszélgettek, és szelfiztek. Ennek ellenére megjelentek olyan felvételek is, ahol Magyar egy fiatal lány lábai között csúszik-mászik, és több résztvevő is arról számolt be, hogy a politikus egész éjszaka nőknek tett ajánlatokat, és egyre agresszívabban viselkedett, ahogyan lerészegedett. Később a biztonsági emberek dobták ki a szórakozóhelyről az őrjöngő Magyar Pétert. Videó készült arról is, ahogy bizonytalan léptekkel elhagyja a bulihelyszínt.

Ifjabb Lomnici Zoltán kifejtette: garázdaságot az követ el, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. A személy elleni erőszakos magatartás megvalósulhat már a sértett testének egyszerű érintésével is, ha ez a magatartás támadó jellegű. Hozzátette: ha a vádlott garázdasággal egybeesve követ el rongálást, akkor az úgynevezett alaki halmazat esetéről van szó. Ifjabb Lomnici Zoltán elmondta:

egy másik személy mobiltelefonjának jogtalan eltulajdonítása és elhajítása megvalósíthatja a lopás bűncselekményét, amely kisebb értékre történő elkövetés esetén vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés büntetést von maga után.

A cikk folytatása ITT olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában