Amerikai elnökválasztás

2024.03.17. 08:31

Trump: az elnökválasztás fordulópont lesz az amerikai történelemben

Donald Trump volt amerikai elnök, a novemberi amerikai választások republikánus jelöltje fordulópontnak nevezte az ország történetében az elnökválasztást, egyben úgy vélekedett, hogy ha nem őt választják meg a hivatalban lévő demokrata, Joe Biden ellenében, az az amerikai gazdaság számára "vérfürdőt" jelent majd.

MW

Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt az ohiói Vandaliában 2024. március 16-án

Forrás: AFP

Fotó: Kamil Krzaczynski

"November ötödike (a választások napja) lesz a legfontosabb dátum országunk történetében" - mondta Donald Trump az Ohio állambeli Vandaliában tartott pártgyűlésen, négy nappal azután, hogy megszerezte a republikánus jelöltséget, akárcsak Biden elnök a demokraták táborában.

A republikánus előválasztáson aratott győzelmét "minden idők leggyorsabbjának" nevezve hangsúlyozta, hogy ez egyben több mint hét hónapos várakozást is jelent a választási visszavágóig. 

Ez egy örökkévalóság, amikor szakmailag hozzá nem értő emberek irányítják az országot, és a vesztébe vezetik

 - jelentette ki viccelődve a politikus.

Trump egyben bírálta Kínának azt a tervét, hogy Mexikóban autókat építsen és adjon el amerikaiaknak. Azt mondta: "Nem fogják tudni eladni ezeket az autókat, ha engem megválasztanak". 

Ha nem választanak meg, az vérfürdő lesz az ország számára

 - mondta Donald Trump, látszólag a gazdasági helyzet romlására utalva.

Biden kampánycsapata az elhangzottakra közleményben reagált, amelyben Donald Trumpot a 2020-as elnökválasztás "vesztesének" nevezte, aki "fokozza a politikai erőszakkal való fenyegetőzést".

"Újabb január 6-át akar" - fogalmaztak, utalva a Donald Trump támogatói által 2021-ben a washingtoni törvényhozás ellen történt támadásra, "de az amerikai nép novemberben újabb választási vereséget mér rá, mert továbbra is elutasítja szélsőségességét, erőszakra való hajlamát és bosszúszomját".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában