Terrorkészültség

2024.03.30. 08:00

Sok a támadás, Európa már nem biztonságos hely

Hatalmas a terrorkészültség Európa-szerte, a moszkvai terrortámadás óta több országban attól tartanak, hogy máshol is merényletet követnek el a dzsihadisták a húsvéti ünnepek alatt – a kereszténység egyik legfontosabb ünnepén – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet. A lap kétrészes sorozatban mutatta be az elmúlt évek terrorcselekményeit.

MW

Franciaországban magas a készültség (illusztráció)

Forrás: NurPhoto / AFP

Fotó: Matteo Placucci

Európa-szerte terrorkészültséggel várják a húsvétot, Franciaországban, Ausztriában és Belgiumban is fokozott rendőri jelenlét lesz az utcákon, a speciális egységeket is terepre küldik. Franciaországban a tervek szerint minden templomhoz kivezénylik a rendőrséget, így próbálják megelőzni az esetleges iszlamista terrortámadásokat.

Brüsszelben mintha már elfelejtették volna, hogy az elmúlt 8-10 évben mennyi halállal és súlyos sérüléssel járt a migránsok tömeges és ész nélküli beengedése az EU külső határain. Az új elképzelések szerint márpedig most még könnyebb dolguk is lehet a terroristáknak, hogy az uniós országokba beszivárogjanak. A letartóztatások számát tekintve tavaly is az iszlám terrorizmus maradt a legnagyobb nemzetbiztonsági fenyegetés egész Európában – írja a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet: a veszély nem új keletű, és

 a legtöbb európai kormány tisztában van vele, hogy újra felerősödhet az iszlám dzsihadizmus a kontinensen.

 Gérald Darmanin francia belügyminiszter korábban nagyobb fokú hírszerzési információcserét kért az amerikai kormánytól. Azóta többször is arra figyelmeztetett, hogy az iszlám terrorfenyegetések újból megjelenhetnek Európában, mielőtt Franciaország idén globális sporteseményeknek ad otthont.

A francia belügyminiszter felidézte, hogy nemsokára Franciaország ad otthont az olimpiának. Darmanin szerint ismét fennáll az iszlamista terrorizmus veszélye, amely újfent Franciaországot és európai szomszédait venné célba. 

A terroristák jellemzően néhány óra, nap alatt akcióba léphetnek.

Az elmúlt években több súlyos terrorcselekmény történt Franciaországban. Az eddigi legsúlyosabb 2015 novemberében volt. A támadók egy, a Bataclan nevű rendezvényközpontban tartott koncertet vettek célba, 137 embert megölve és legalább 416 embert megsebesítve.

Ezután Dijon városában gázolásos terrortámadás történt. Egy férfi a kisteherautójával a város több pontján az emberek közé hajtott, miközben Allahot dicsőítette, késsel hadonászott és azt kiabálta, hogy „Palesztina gyermekeinek nevében” jár el. Bár senki sem vesztette életét a támadásokban, többeknek maradandó sérülést okozott. A helyi ügyész akkor azt állította, hogy az incidensnek nincs köze a terrorizmushoz, az elkövetőnek pedig nem voltak vallási indítékai, csupán mentális zavarban szenvedett.

Ezt követte egy tunéziai iszlamista terrorista, aki 2016 júliusában egy 19 tonnás teherautóval hajtott végig a déli Nizza városának sétányán; a Bastille-napot ünneplő tömegbe rohant, 86 embert megölve és 434-et megsebesítve.

A Magyar Nemzet arra is felhívja a figyelmet, hogy a terrortámadások Németországot sem kerülték el az elmúlt évtizedben, legalábbis amióta a tömeges illegális migrációt felgyorsították a nyugati államok. Nyolc évvel ezelőtt egy Anis Amri nevű terrorista megölt egy lengyel kamionsofőrt, elrabolta a járművét, majd azzal nagy sebességgel belehajtott a berlini Breitscheidplatzon megrendezett karácsonyi vásár forgatagába, 12 ember életét kioltva és több mint száz embernek sérülést okozva. A tragikus eset természetesen máig ható, mély nyomot hagyott az áldozatok családjában és a társadalomban, ahogy azt is sokan aggasztónak tartják a mai napig, hogy a terrorakciót a német hatóságok az előzetes jelek és figyelmeztetések ellenére sem tudták megakadályozni.

A cikk IDE KATTAINTVA folytatódik, a sorozat első része pedig ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában