Ünnepség

2024.03.24. 11:01

Orbán Viktor is beszédet mondott a makói Hagymatikum átadóján (videó)

A Makovecz Imre tervei alapján épült Hagymatikum hazánk és valószínűleg az egész világ legszebb termálfürdője – jelentette ki a miniszterelnök vasárnap Makón.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a megújult és kibővített makói Hagymatikum gyógyfürdő átadó ünnepségén 2024. március 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a megújult és kibővített Hagymatikum gyógyfürdő átadásán azt mondta, a fürdő új épületrészének elkészültével Makó megint erősebb lett, és ezzel törlesztettünk valamit abból az adósságból is, amivel Makovecz Imrének tartozunk.

A kormányfő szavai szerint Makó Makovecz Imre hagyatéka és a Hagymatikum érdemes arra, hogy az egész világból mindenhonnan a csodájára járjanak.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a magyar ember általános műveltségéhez hozzátartozik, hogy tudjuk, melyik híres magyar épületet ki tervezte. Makovecz Imre épületeiről azonban nem tanultuk, hogy ő tervezte, egyszerűen felismerjük azokat, elég csak rájuk néznünk, és rögtön látjuk. Művészete nem példa egy építészeti stílusra, hanem egy stílus maga.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédét a közvetítés 41. percétől hallgathatja meg:

A miniszterelnök szerint egyetlen hasonló példa akadt arra, hogy az építész maga volt egy jól elkülöníthető, nem besorolható stílus: Antoni Gaudí. Ami pedig Gaudí számára Barcelona volt, az Makovecz Imrének Makó.

A kormányfő elismerően szólt a város egykori szocialista polgármestere, Buzás Péter érdemeiről abban, hogy a városban az építész számos terve megvalósulhatott. Buzás Péter akkor adott megbízásokat Makovecz Imrének, amikor szinte sehonnan sem kapott felkérést Magyarországon – közölte.

Mire a nemzeti oldal győzelmével ismét megnyíltak Makovecz Imre előtt a kapuk, lejárt az a kegyelmi idő, amíg az Úristen testben közöttünk tartotta őt. Akik korábban ellehetetlenítették a munkáját, ma azt szajkózzák, hogy nincs értelme tervben maradt épületeit felépíteni – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: –üzenjük nekik, hogy Makovecz Imre ma is él, itt a bizonyíték, éppen most fejeztük be az általa megálmodott hagyatékot”.

Amit Makovecz Imre és Buzás Péter elültetett, azt a jobboldali városvezetés tovább gondozta és nevelte, s a kormány és Lázár János miniszter, kormánybiztos hathatós közreműködésével megvalósult. Makó most már nemcsak a legtöbb, hanem a legnagyobb Makovecz-épülettel is büszkélkedhet – hangsúlyozta Orbán Viktor.

ORBÁN Viktor; FARKAS Éva Erzsébet
Orbán Viktor miniszterelnök a megújult és kibővített makói Hagymatikum gyógyfürdő átadó ünnepségén 2024. március 24-én. Mellette jobbról Farkas Éva Erzsébet (Fidesz–KDNP) polgármester
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

Farkas Éva Erzsébet (Fidesz–KDNP) polgármester úgy fogalmazott: a beruházással vált teljessé és egésszé a fürdő épülete, úgy, ahogy azt hajdanán Makovecz Imre és kollégái megálmodták. Csaknem harminc éve, hogy a város és az építész útjai keresztezték egymást, és ma már 14, Makovecz Imre tervezte középület áll a Csongrád-Csanád vármegyei városban. Ez Makót a dél-alföldi turisztikai régió fontos településévé teszi – tette hozzá.

Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke közölte, hogy Makovecz Imre épületei meghatározzák Makó arculatát. Felidézte, hogy Makovecz Imre a Hagymatikum 2012-es megnyitóját már nem élhette meg, halálával életműve azonban nem zárult le, olyan gazdag szellemi örökséget hagyott ránk, melyet kötelességünk tovább éltetni.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Farkas Éva Erzsébet (Fidesz–KDNP) polgármester (b) és Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi elnöke a megújult és kibővített makói Hagymatikum gyógyfürdő átadó ünnepségén 2024. március 24-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

A Fehérép Kft. kivitelezésében megvalósult 12 milliárd forintos költségvetésű fejlesztés megduplázta a tizenkét éve megnyílt fürdő jelenlegi kapacitását.

A csaknem 2500 négyzetméteres új épületben családi és élményzóna, 12 méter magasból induló fedett csúszdákkal ellátott csúszdatorony várja a vendégeket. Emellett részben fedett gyógyvizes medencével, beépített medencebárral és napozóteraszos nyári öltözővel bővült a fürdő, és megújultak a zöldfelületek is. A fürdő különlegessége az Makovecz Imre rajzai alapján készült a mitikus Atlantisz világát megidéző részleg, ahol egyedi szoborcsoportok, fényjátékok is elkápráztatják a látogatókat.

Makovecz Imre (1935–2011) Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a magyar organikus építészet iskolateremtő személyisége, az MMA alapító elnöke, örökös tiszteleti elnöke.

Korábban írtuk:

Jó reggelt, Makó!

– írta Orbán Viktor a Facebook-oldalán. A kormányfő virágvasárnap a Csongrád-Csanád vármegyei városba látogatott.

A megosztott fényképen Orbán Viktor miniszterelnök Makó polgármesterével, Farkas Éva Erzsébettel és Lázár János építési és közlekedési miniszterrel látható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában