Családpolitika

2024.03.14. 11:06

Hornung Ágnes: a piaci szereplők szerint is érdemi segítséget jelent a csok plusz

A piaci szereplők szerint is érdemi segítséget jelent a csok plusz a gyerekvállaláshoz és az ingatlanvásárláshoz – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

MW

Hornung Ágnes, a KIM családokért felelős államtitkára beszédet mond a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány együttműködési megállapodásának aláírásán Budapesten 2024. március 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Hornung Ágnes kiemelte: szerették volna a piaci viszonyokhoz igazítani az új konstrukciót és segíteni a családokat „álmaik otthonának” megteremtésében. 

Azok a párok, akik egy, két vagy három gyereket vállalnak, 15, 30 vagy 50 millió forintot tudnak igényelni a futamidő végéig államilag támogatott fix 3 százalékos kamattal, amely a piacinál jóval kedvezőbb törlesztőrészletet garantál, mindez pedig a piaci szereplők szerint is érdemi segítséget jelent 

– jegyezte meg. 

Az államtitkár elmondta, hogy már az első napok óta nagyon intenzív az érdeklődés a csok plusz iránt, az első havi nem hivatalos adatok szerint több mint ezer komoly szándékú érdeklődő jelentkezett a bankoknál. 

A régi csok „sikertermék” volt, és bíznak benne, hogy a csok plusz is az lesz 

– tette hozzá. 

Hornung Ágnes kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy a csok pluszt azok is felvehetik, akik igényelték a régi csokot, de valamilyen formában „kiszálltak” belőle: akár úgy, hogy már megszülettek az akkor vállalt gyerekek, vagy ha még nem születtek meg, akkor arányosan visszafizetik az állami támogatást. 

Az államtitkár közölte, változás a régi csokhoz képest, hogy most

 ugyanakkora összeget lehet igényelni az új és a használt lakás vásárlásánál is, az első lakást vásárlók esetében pedig kevesebb, csak 10 százalék önrészre van szükség. 

Ha az első tervezett gyermek megszületik, a családok kérhetik egy évre a törlesztés felfüggesztését, a második gyerek születésétől kezdve pedig minden gyerek esetében 10-10 millió forintot elengednek – fűzte hozzá Hornung Ágnes. 

Az viszont nem változott, hogy a csok segítségével vásárolt ingatlanok esetében továbbra sem kell illetéket fizetni

– ismertette az államtitkár. 

Hornung Ágnes a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hogy a csok plusz az ország egész területén alkalmazható, a falvakban, az ötezer fő alatti településeken is igényelhető, akár a falusi csokkal együtt. 

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha egy családnál nem születik meg a vállalt gyermek, azt válaszolta:

 ha orvosilag alátámasztott, hogy a várandósság nem lehetséges, akkor a támogatás megmarad. 

Ugyanakkor azt látják, hogy a kívánt gyerekek nagy része a régi csoknál is megszületett, mert a párok tudatosan lépnek be ebbe a konstrukcióba – emelte ki. 

Az államtitkár kitért arra is, az igényelt átlagos hitelösszeg 25 millió forint körül van, amely – a kutatásokkal összhangban – azt bizonyítja, hogy a többgyermekes családmodell a legnépszerűbb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában