Mindenki jól járhat

2024.02.18. 16:03

Orbán Viktor nem viccelt: átfogó megállapodást köthet a svéd és a magyar kormány

Orbán Viktor nem blöffölt, írja a Mandiner. Ugyanis átfogó megállapodást köthet Svédország és Magyarország a skandináv állam NATO-csatlakozása kapcsán.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton tartotta évértékelő beszédét, amelyben hangsúlyozta, hogy a svéd NATO-csatlakozásról szóló vita a végéhez közeledik, és már a Parlament kezdeti ülésszakaszában ratifikálhatják – emlékeztet az Index, exkluzív információira támaszkodva hozzátéve:

hetek óta intenzíven tárgyal a két kormány, a felek a megállapodásra törekszenek, amelynek egy hatalmas katonai és hadiipari megállapodás is a része lehet.

Fokozódhat a haderőfejlesztés

Most úgy tűnik, valóban minden adva van ahhoz, hogy a parlament elfogadja Svédország NATO-csatlakozását még februárban. Az Index információi szerint az elmúlt hetekben intenzív tárgyalássorozat folyt a két kormány között, a gigantikus katonai és hadiipari megegyezés pedig  a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség szerint is rendkívül előnyös Magyarország számára.

Hozzáteszik: arról nincs megbízható információ, hogy milyen új eszközök érkezhetnek a Honvédséghez, de elképzelhető, hogy a magyar Gripen-program is fejlődik.

Magyarországra érkezhet a svéd kormányfő

Egy biztos: a legmagasabb, miniszterelnöki szinten egyeztek meg a részletekről, amely a szerdai kormányülés kiemelt napirendi pontja lesz. Mivel a Fidesz rendkívül frakcióülése szerdán, a parlamenti döntés előtt kezdődik, könnyen elképzelhető, hogy a kormány döntése és a miniszterelnöki stábok egyezsége az új beszerzésekről megnyitja az utat, hogy a Fidesz-frakció is megszavazza az első ülésen a svéd NATO-csatlakozást – értesült a lap. És ez még nem minden, teszi hozzá a Mandiner. Bár Ulf Kristresson miniszterelnöki látogatására mindeddig nem került sor, a lap információi szerint a magyarországi svéd nagykövetség már nagyon készül a kormányfő érkezésére, így a közeljövőben számítani lehet a látogatásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában