Felmérés

2024.02.11. 18:27

Nézőpont Intézet: a magyarok jelentős része elfogadja Novák Katalin döntését

Mindent egybevetve a magyarok 70 százaléka szerint volt helyes döntés (19 százalék szerint nem), hogy Novák Katalin a kegyelmi ügy miatt lemondott a köztársasági elnöki tisztségről.

MW

A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök nyilatkozatot tesz a Sándor-palotában 2024. február 10-én

Forrás: Sándor-palota/MTI

A magyarok több mint négyötöde (85 százalék) hallott a kegyelmi ügyről, amelyre a baloldal egy képmutató, lejárató kampányt épített. Nem meglepő, hogy az ügyről értesültek 83 százaléka nem ért egyet a köztársasági elnök kegyelmi döntésével. A bő egy hete tartó ügy magyarázkodás nélkül, a politikai felelősség vállalásával zárult. 

A köztársasági elnök döntése nemcsak erkölcsileg volt megalapozott, de összhangban volt a magyarok többségének véleményével.

Mindent egybevetve a magyarok 70 százaléka szerint volt helyes döntés (19 százalék szerint nem), hogy Novák Katalin a kegyelmi ügy miatt lemondott a köztársasági elnöki tisztségről.

 

A köztársasági elnök kegyelmének érvényességéhez szükség volt Varga Judit akkori igazságügyi miniszter aláírására is. Az egykori miniszter asszony lemondott jelenlegi országgyűlési képviselői tisztségéről, mely döntéssel szintén egyetért a magyarok 69 százaléka (16 százalékuk nem).

Módszertan

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása február 11-én 500 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 500 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 4,5 százalék. Bázis = felnőtt magyar népesség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában