„Alternatív népszavazás”

2023.12.07. 09:58

Vizsgálatot indított az adatvédelmi hatóság a baloldal adatgyűjtése miatt

Az úgynevezett alternatív népszavazás jogszerűségével kapcsolatban merült fel aggály.

MW

Varju László alelnök, Gyurcsány Ferenc pártelnök és felesége, Dobrev Klára európai parlamenti képviselő (b–j) a Demokratikus Koalíció (DK) budapesti születésnapi rendezvényén 2023. október 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Közérdekű bejelentések alapján vizsgálat indult az adatvédelmi hatóságnál az ellenzék alternatív népszavazásnak nevezett adatgyűjtésével kapcsolatban – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap korábban azt írta, alternatív népszavazásnak álcázott adatgyűjtést folytat a baloldal, felhasználva az oktatásügy kapcsán hónapok óta zajló tüntetések hangadóit és az aHang nevű, Soros Györgyhöz közel álló adatkezelő portált.

A résztvevők személyes adatait, lakcímét az adatkezelő feldolgozásra külföldre továbbította egy New York-i székhelyű cégnek, amelyben szintén közvetett érdekeltsége van Sorosnak. A „népszavazás” második fordulójaként most a kormány által kezdeményezett nemzeti konzultációt használnák fel:

egymillió üres kérdőív begyűjtését tűzték ki célként, ami újabb jelentős mennyiségű választó adatait érintheti.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke közölte, már megkeresték a Magyarhang Nonprofit Kft.-t, és nyilatkozattételt kért az aláírásgyűjtés technikai menetéről, valamint az adatkezelés körülményeinek bemutatásáról.

Péterfalvi Attila hozzátette:

a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján mérlegelni fogják az aláírásgyűjtéssel kapcsolatos adatkezelés jogszerűségét, és ennek függvényében tesznek majd intézkedéseket.

A teljes cikkért kattintson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában