Ukrán–magyar alapszerződés

2023.09.15. 10:56

Semjén Zsolt: hazánk nem adja ki a hadköteles menekülteket Ukrajnának (videó)

Magyarországon biztonságban vannak az Ukrajnából menekültek – jelentette ki a Hír TV műsorában a miniszterelnök-helyettes.

MW

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az ukrajnai magyar kisebbséget érintő nyelvtörvény is szóba került a Hír TV Napi aktuális című műsorában, ahol Semjén Zsolt volt a vendég. – A magyarság először alkotott államot Kárpátalján, éppen ezért megilleti az, hogy őshonos kisebbségnek minősüljön és használhassa az anyanyelvét – jelentette ki a műsorban a miniszterelnök-helyettes. Emlékeztetett: 

Ukrajnának nem az Európai Unióval, hanem Magyarországgal kell megállapodnia. 

A magyar nemzetiség szerzett jogait világosan leírja az ukrán–magyar alapszerződés, azonban Kijevnek ezt érvényre kell juttatnia.  

Ha az ukránok meg akarják oldani, én nagyon szívesen segítek nekik, tíz perc alatt megírom azt a törvénymódosítást, ami teljesen összhangban van az Európai Unióval, a Velencei Bizottsággal, a józan ésszel, az ukrán–magyar alapszerződéssel, az ukrán alkotmánnyal, és abban a pillanatban minden problémánk megoldódik

– fogalmazott a miniszterelnök-helyettes a Hír TV Napi aktuális műsorában.

A kárpátaljai magyarság jogainak rendezéséről tárgyal a Magyar-Ukrán tárcaközi munkacsoport

A kárpátaljai magyarság jogainak rendezéséről és az ukrajnai menekültekről tárgyalnak a felek a Magyar-Ukrán Tárcaközi Oktatási Munkacsoport Budapesten tartott negyedik ülésén - közölte Magyar Levente pénteken az MTI-vel. A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára optimista, elmondása szerint megállapodás születhet egy útitervről, amivel a vitás kérdéseket rendezhetik.

A tanácskozás napirendjének legfontosabb témája a kárpátaljai magyarok jogaihoz kapcsolódó ügyek rendezése – emelte ki Magyar Levente.

Hozzátette: az ukrán állam az elmúlt években számos olyan intézkedést vezetett be, amely korlátozza a kárpátaljai magyarság anyanyelven való tanulásának a jogát. Ezt a témát Magyarország évek óta napirenden tartja, „ez annyira fontos nekünk, hogy Ukrajna EU-hoz és NATO-hoz való csatlakozását, közeledését is blokkoltuk” – emlékeztetett Magyar Levente.

Most is elmondták az ukrán félnek, hogy ebben nem lesz változás, ha nem történik érdemi elmozdulás ezen jogok visszaállítása terén – közölte, hozzátéve: az, hogy ez miként valósulhat meg, erről szólnak a technikai egyeztetések.

Magyar Levente azt mondta, az előzetes jelzések alapján optimista. Ha nem is tudnak minden apró részletben most megállapodásra jutni, de megegyezhetnek egy olyan útitervben, amely belátható időn belül elvezethet oda, hogy ezen kérdéseket lerendezettnek tudhatják.

Az ülés napirendjén szerepel a magyarországi ukrán menekültek helyzete is – ismertette.

Kifejtette: a menekültek közül sokan Magyarországon maradtak, és több ezer ukrán gyermek tanul a magyar iskolarendszerben. Ez nem csak jelentős terhet ró a magyar államra, hanem ezeket a gyerekeket meg kell tanítani magyarul és integrálni kell őket a magyar iskolarendszerbe – jelezte.

Hozzátette: az ukrán államot érdekli ez a kérdés, felelősséget érez a boldogulásuk iránt.

Magyar Levente elmondta, folytatódik az az ösztöndíjprogram, amely alapján minden évben száz ukrán diák kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait teljes állami támogatás mellett. Ez kiegészült a háború miatt azzal, hogy ezer Ukrajnában tanuló hallgató - nem feltétlenül csak ukrán - átjöhet Magyarországra addig, amíg a háborús helyzet nem konszolidálódik és itt folytathatja tanulmányait. Összesen így 1100 hallgatónak nyújtanak lehetőséget arra, hogy teljesen ingyenesen Magyarországon tanuljanak - közölte a parlamenti államtitkár, megjegyezve: ez is jelentős teher a magyar költségvetés számára, de természetesnek tartják, hogy mint szomszédos ország felelősséget kell vállalni és segíteni kell Ukrajnát a bajban.

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint Magyar Levente miniszterhelyettes Yevhen Kudriavets ukrán oktatási miniszterhelyettessel aláírta a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram keretében folytatandó együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában