Fontos a tisztelet

2023.06.16. 13:34

Novák Katalin: több nőre van szükség a közéletben

A cél, hogy senkinek ne kelljen lemondania sem a családalapításról, sem a karrierről, mert a kettő együtt megvalósítható – mondta az államfő a Mathias Corvinus Collegium Női Közéleti Vezetőképző V. évfolyamának diplomaátadó ünnepségén a Sándor-palotában.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök átadja a diplomát egy hallgatónak, mellette Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója az MCC Női Közéleti Vezetőképző V. évfolyamának diplomaátadó ünnepségén a Sándor-palotában 2023. június 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Több nőre van szükség a közéletben – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Női Közéleti Vezetőképző V. évfolyamának diplomaátadó ünnepségén pénteken Budapesten, a Sándor-palotában.

Az államfő hozzátette, hogy ehhez három dolog szükséges: lehetőséget kell teremteni, másrészt vonzóvá kell tenni a közéletet a férfiak és a nők számára, továbbá meg kell mutatni akár saját példán keresztül is, hogy mindez megoldható, megvalósítható.

A köztársasági elnök kiemelte: a vezetők feladata elsősorban az, hogy segítsenek az akadályok leküzdésében, hogy a nők már akkor a startvonalnál álljanak, amikor egy pozícióra keresik a lehetséges jelölteket. Segíteni kell azoknak a nehézségeknek a leküzdésében is, amelyek a magánéleti döntések és a szakmai döntések közötti feszültségekből fakadnak – tette hozzá.

Novák Katalin 21 hallgatónak adta át diplomáját az ünnepségen.

Az államfő azt mondta: a cél, hogy senkinek ne kelljen lemondania sem a családalapításról, sem a karrierről, mert a kettő együtt megvalósítható.

Szólt arról is, hogy fontos a tisztelet a közéletben. Közölte, a közéletet úgy lehetne vonzóbbá tenni, ha működésében nagyobb szerepet játszana az egymás iránti kölcsönös tisztelet.

NOVÁK Katalin; SZALAI Zoltán
Az MCC Női Közéleti Vezetőképző V. évfolyamának diplomaátadó ünnepsége a Sándor-palotában
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

A személyes példáról Novák Katalin elmondta: érzi annak a felelősségét, hogy ő Magyarország első női köztársasági elnöke. Mindez inspiráció is lehet sok nő számára, mert immár Magyarországon és a közéletben is elérhetővé vált a legmagasabb tisztség a nők számára.

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója kiemelte: az első női köztársasági elnök példája inspirációt jelent minden végzett hallgatónak, hiszen példa arra, hogy Magyarországon is lehet érvényesülni, tudatos munkával, professzionális hozzáállással el lehet jutni a legmagasabb és a leginkább felelősségteljes pozíciókba.

Hozzátette: a női vezetőképző program 2018-ban indult azzal a céllal, hogy a női vezetőket felkészítse a nemzetért, a közösségért, a közügyekért végzett aktív szerepvállalásra.

A képzés jogi, külpolitikai, gazdasági és pszichológiai modulokból áll, emellett a retorikai készségek fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában