Hableány

2023.04.18. 22:48

Folytatódik a 4,3 milliárd forintos kártérítési per

A 2019-es hajókatasztrófa dél-koreai áldozatainak hozzátartozói, valamint a hét túlélő nevében perlik a Viking AG-t és a Panoráma Deck Kft.-t

Tanúmeghallgatás a 2019. május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya ellen vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének halálos tömegszerencsétlenséggel járó vétsége és más bűncselekmények vádjában indult büntetőper tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében 2021. december 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Távmeghallgatással folytatták ma azt a pert, amelyet a 2019 május 29-i dunai hajóbaleset károsultjai és túlélői indítottak személyiségi jogaik megsértése miatt a Fővárosi Törvényszéken. 

A katasztrófa túlélői és az áldozatok hozzátartozói összesen 4,3 milliárd forintnyi kártérítést követelnek a balesetben részes két cégtől, a Viking Cruises AG-tól és a Panoráma Deck Kft.-től. 

A kártéritési per tavaly januárban, a távmeghallgatások sora 2022 szeptemberében kezdődött. A Dél-Koreában élő felpereseket zárt körű távközlési rendszeren keresztül hallgatja meg a bíróság. Máig a felpereseknek mintegy felét sikerült meghallgatni. A várakozások szerint a polgári per még hosszú hónapokig, de akár évekig is eltarthat. Jogászok becslése szerint egyedül a leendő ítélet kiteheti majd indokolással együtt a 800 oldalt, ami a kártérítési per óriási összegéből és a nagy számú felperesből adódik. 

Ekkora kártérítés igényről még soha nem döntöttek magyar bíróságon.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, a 2019. május 29-i hajókatasztrófa 26 dél-koreai áldozata több mint hetven hozzátartozójának és a hét túlélőnek a nevében jár el a magyar Oppenheim Ügyvédi Iroda. Polgári perben kérik, hogy mondja ki a törvényszék a Viking AG és a Panoráma Deck Kft. egyetemleges felelősségét a tragédia miatt, és ítélje meg a felperesek számára a fejenkénti, átlagosan nyolcvan-kilencven millió forintnak megfelelő összegű kártérítést.

A Magyar Nemzet teljes cikkét itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában