Közvélemény-kutatás

2023.02.02. 17:04

Nézőpont: manipulál a Transparency és az Átlátszó, helytelen következtetést vontak le

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Pár napja a Transparency International, csütörtökön pedig az Átlátszó igyekszik cáfolni a valóságot, ezúttal az Eurobarometer őszi kutatási eredményeivel – közölte a Nézőpont Intézet a Facebook-oldalán.

A bejegyzésben azt írták, hogy „a minimum furcsa eredmények szerint a magyarok több mint fele inkább helyesli az Oroszország elleni szankciókat”.

A Nézőpont álláspontja szerint ez a közvélemény megtévesztése, mert rossz kérdésből helytelen következtetést vontak le.

Úgy vélik, hogy az adatfelvétel őszi eredménye elavult, mert nem veszi figyelembe az azóta megnövekedett energiaszámlákat. A hivatkozott kérdést rosszul tették fel, mivel összemossa a humanitárius, a pénzügyi és a katonai segítséget, valamint a szankciókat. 

A rossz kérdésből rossz következtetés született: az Ukrajna-politika támogatása nem egyenlő a szankciók pártolásával 

– fogalmaz a Nézőpont.

Forrás: Nézőpont Intézet

Az Átlátszó ráadásul a megkérdőjelezhető számokat sem vette át helyesen, de még a hibásan átvett számokat sem adta jól össze – tették hozzá.

Az Átlátszó hírével szemben az igazság az, hogy az EU szankciós politikája többet árt Európának, mint Oroszországnak, azaz nem segít Ukrajnának

– olvasható a bejegyzésben.

A Nézőpont egyúttal azt írta, hogy a magyarok több mint fele (52 százaléka) szerint a szankciók inkább Európának ártanak és nem Oroszországnak; összességében 10-ből 8 magyar szerint Európa kárvallottja az unió szankciós politikájának.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában