Méltatlan kijelentések

2023.02.09. 16:53

Delbos-Corfield leváltását kezdeményezik az EP-elnökénél a Fidesz képviselői

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti európai parlamenti (EP-) képviselő Magyarországot érintő példátlanul durva, botrányos kijelentése miatt alkalmatlanná vált az EP magyarországi jelentéstevői posztjára – jelentette ki Gál Kinga és Deutsch Tamás, a Fidesz két EP-képviselője csütörtökön a Roberta Metsolának, az EP elnökének írt közös levelében.

Gwendoline Delbos-Corfield

Forrás: AFP

Fotó: Kisbenedek Attila

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke és Deutsch Tamás, a képviselőcsoport vezetője az MTI-hez is eljuttatott levélben emlékeztettek arra: Gwendoline Delbos-Corfield kedden, a Budapest és Brüsszel önkormányzata által szervezett Városok a jogállamiságért című brüsszeli konferencián sajtóbeszámolók szerint nem kevesebbet állított, mint hogy „a magyar kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak”.

A konferencián Gwendoline Delbos-Corfield egyebek mellett úgy fogalmazott: „Ma Magyarország konkrét veszélyt jelent. (...) Először is azért, mert van egy hely, Budapest, ahol az orosz befolyás továbbra is létezik. (...) Évek óta tudjuk, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak.”

Gál Kinga és Deutsch Tamás azt írta: az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatos állásfoglalásaiban már eddig is számtalan példa áll rendelkezésre az ideológiailag elfogult, a valósággal köszönőviszonyban sem lévő rágalmakra és hazugságokra.

Mindeddig példátlan és a politika játékszabályain messze túlmutató diplomáciai és biztonságpolitikai botrány egy NATO- és EU-tagországról nyilvános eseményen azt a rágalmat, hazugságot állítani, hogy az egy háborút folytató ország számára szivárogtat. Ennél gyalázatosabb vérvád nem fogalmazható meg a közéletben

 – fogalmaztak, majd hozzátették: az esetet tovább súlyosbítja, hogy a konferencia másnapján az érintett maga volt kénytelen elismerni, hogy valótlan kijelentést tett.

A levélírók szerint 

a fenti eset egy olyan „kirívóan otromba rágalom és a politikai dilettantizmus eklatáns példája”, mely nem maradhat következmények nélkül. Az Európai Parlament többé nem lehet egy következmények nélküli intézmény

 – húzták alá.

„Tekintettel arra, hogy Delbos-Corfield botrányos kijelentésével nyilvánvalóan méltatlanná és alkalmatlanná vált az EP magyarországi jelentéstevői posztjára, kezdeményezzük a képviselő azonnali hatállyal történő leváltását a tisztségről” – írták levelükben a magyar EP-képviselők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában