Anonim és önkéntes

2022.12.07. 14:03

Népszerű a szülők körében az oktatásról szóló kérdőív

Rétvári Bence népszerűnek nevezte a szülők körében az oktatásról szóló kérdőívet a szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A nyár és az ősz folyamán a pedagógusok mondhatták el véleményüket többek között az iskolák helyzetéről, az oktatók teljesítményértékelésével, a tanárok leterheltségével kapcsolatban. Ezekre első körben 25 ezer, másodjára 33 ezer pedagógus válaszolt – adta hírül az MTI.

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy ma hajnalig több mint 100 ezren töltötték ki a kérdőívet. Az államtitkár kiemelte, hogy ilyen széles körű véleménykikérés az oktatás helyzetéről még nem volt Magyarországon. 

„A kormány elsődleges feladata a pedagógusbérek emelése, ezért döntött arról, hogy idén és jövőre 10-10 százalékkal nőnek a bérek. Ezen kívül a Magyarországot megillető európai uniós forrásokból is szeretnének fordítani ágazati béremelésre. A kormány azt szeretné, hogy magyar és uniós finanszírozásból jövőre 21 százalékkal, az azt követő évben 25 százalékkal, majd pedig 29 százalékkal emelkedjenek  a pedagógusbérek, így huszonöt hónap múlva 777 ezer forint lehetne a pedagógusok bére"

 - hangsúlyozta Rétvári Bence. 

A december 1-jén indított szülői konzultációról elmondta, hogy 700 ezer tankerületi és 50 ezer nem állami fenntartású iskolában tanuló diák szülője kapott az e-Kréta rendszeren keresztül lehetőséget a kérdőív kitöltésére, ami anomim és önkéntes. Ilyen széles körben még soha nem mondhatták el a szülők a véleményüket az iskoláról, bár a szakmai egyeztetések folyamatosak a pedagógusokat képviselő szervezettekkel. 

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára megjegyezte, hogy kormányalakítás óta öt alkalommal volt széles körű egyeztetés, ezt a konzultációs lehetőséget szélesítették ki a szülői kérdőívvel. Arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint ki kell fizetni a tanári túlórákat, közölte: 

„Az iskolákban kifizetik a túlmunka után járó díjat, erre minden tankerületnek van pénzügyi fedezete. Az oktatásra fordítható költségvetési keret jövőre 86 milliárd forinttal nő, ennek "elsöprő többségét" béremelésre fordítják."


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában