Interjú

2022.06.19. 11:50

Orbán Viktor nem először védte meg a rezsicsökkentést, miközben a baloldal ki akarja szolgálni Brüsszelt

Orbán Viktor miniszterelnök határozott kiállása nélkül a magyar háztartásoknak a Nyugat-Európában tapasztalható megnövekedett energiaárakkal és energiaellátási bizonytalanságokkal kellett volna szembenézniük – mondta az Origónak adott interjúban ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Századvég Alapítvány jogi szakértője szerint a baloldal által a bevezetése óta támadott rezsicsökkentést nem először kellett megvédenie a polgári-nemzeti kormánynak Brüsszeltől, amely korábban még kötelezettségszegési eljárást is indított hazánkkal szemben az intézkedés miatt.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak adott interjút

A magyar kormány, ahogyan vállalta, az elhúzódó háborús helyzetben is megvédi a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családokat és a rezsicsökkentést – áll a 2023-as költségvetés általános indoklásában. Miért jelentős az, hogy a kormány megtartja a szavát, és következetes politikát folytat?

Válságokkal terhelt időszakban az embereknek következetes és megbízható államvezetésre van szükségük,

ez elengedhetetlen feltétele a társadalmi nyugalom és az államigazgatásba vetett bizalom megtartásának.

Az Orbán-kormányok egyik legfontosabb jellemzője, hogy mind a belpolitikai, mind a külpolitikai dimenzióban nyílt lapokkal játszanak, és politikájuk alapját konstansan a nemzeti érdek és a magyar családok védelme határozza meg.

Előbbiek, továbbá az elmúlt 12 év válságaira adott kormányzati reakciók politikai következetességet és szavahihetőséget sugároznak az emberek irányába. Ez a politika szöges ellentéte a 2010 előtti kiszámíthatatlan baloldali kormányzásnak, amely a megszorításra, a megtévesztésre és a nemzeti érdek háttérbe szorítására épült, és amely a nehéz helyzetekben is csak fokozta a társadalmi bizonytalanságot.

Fekete-Győr András szerint az olajembargót is megszavazták volna, ha ők vannak kormányon. Miért fontos, hogy Orbán Viktor megvédte a rezsicsökkentést Brüsszelben?

Mindenekelőtt érdemes megjegyezni, hogy a baloldal által a bevezetése óta támadott rezsicsökkentést nem először kellett megvédenie a polgári-nemzeti kormánynak Brüsszeltől, amely

korábban még kötelezettségszegési eljárást is indított hazánkkal szemben az intézkedés miatt.

Az orosz-ukrán háború, valamint az arra adott elhibázott uniós szankciós politika azonban új helyzetet teremtett, hiszen ezek negatív hatásai drasztikus mértékben érintik a világgazdaságot és a kereskedelmet, melynek következményei közvetlenül realizálódnak a háztartások kiadásaiban és a megélhetési költségekben.

A magyar kormányfő határozott kiállása nélkül a magyar háztartásoknak a Nyugat-Európában tapasztalható megnövekedett energiaárakkal és energiaellátási bizonytalanságokkal kellett volna szembenézniük.

A baloldal ennek ellenére mindvégig támogatta Brüsszel energiaszankciós javaslatait, mely amellett, hogy összeroppantotta volna a magyar gazdaságot, a családok kiadásait is drasztikus mértékben megemelte volna. A Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton például korábban úgy fogalmazott a Bizottság által javasolt kőolajembargóval kapcsolatban, hogy a „javasolt szankciók jók és hatékonyak". Ugyanakkor, ha megvizsgáljuk a múlt tapasztalatait, akkor világosan látszik, hogy

a brüsszeli bürokrácia feltétlen kiszolgálására épülő politikának hagyományai vannak a baloldalon, hiszen a korábbi szocialista kormányok is készséggel hajtották végre a nemzeti érdekekkel ellentétes törekvéseket.

Ezzel szemben a polgári-nemzeti kormány politikájának alappillére, hogy a nemzeti érdek – vagyis a magyar családok, vállalkozások és a gazdaság védelme – minden másnál előrébb való. A kormányfőnek a brüsszeli csúcstalálkozón kiharcolt eredménye elengedhetetlen feltétele volt annak, hogy

a kormány megvédhesse a magyar családokat a globális válság nyomásától, illetve hogy ma Európában továbbra is Magyarországon fizetik a háztartások a legalacsonyabb rezsiárakat.

A benzinárstopot Horvátország is bevezeti. Miért sikeres ez az intézkedés itthon, és miért példa mások előtt?

A benzinárstop intézkedése a jobboldali kormány azon felfogását tükrözi, miszerint

válságos időkben nem az emberek megterhelése, hanem épp ellenkezőleg, támogatása a megoldás.

Ez a perspektíva teljes ellentéte a korábbi hazai baloldali kormányok szemléletmódjának, mely válságok idején is elvett a lakosságtól.

A benzinárstop intézkedésének köszönhetően ma a magyar emberek közel feleannyiért vásárolhatnak üzemanyagot, mint Európa más országaiban, ahol egyes esetekben 900 Ft feletti üzemanyagárral is találkozhatunk.

Nem precedens nélküli, hogy Európa más országai a magyar megoldásokhoz nyúlnak, mely jelenség világos bizonyítéka azok hatékonyságának és működőképességének.

A kormány célja világos: a rezsicsökkentés és a honvédelem megerősítése. Ennek fontos eszköze lesz az extraprofit megadóztatása, melyből két új alapot, a honvédelmi és a rezsivédelmi alapot tudják finanszírozni. Ön szerint hosszú távon ez meg tudja védeni a magyar családokat?

A rezsivédelmi és honvédelmi alap több célt is szolgál, és több társadalmi igényt is kielégít. Az alapok egyrészt hozzájárulnak a társadalmi feszültségek csökkentéséhez és a társadalmi igazságosság előmozdításához, hiszen jogos és méltányos igény az, hogy azok a szektorok és nagyvállalatok, amelyek haszonélvezői a háború okozta válsághelyzetnek, járuljanak hozzá a terhek viseléséhez. A védelem emellett kettős, hiszen

míg a honvédelmi alap a családok fizikai biztonságának feltételeit teremti meg, addig a rezsivédelmi alap az elszabaduló energiaárakkal szemben nyújt anyagi biztonságot.

A jelenlegi háborús helyzetben a családok teljes oltalmához és biztonságérzetük valódi megőrzéséhez mindkét típusú védelem nélkülözhetetlen.

A két alap együttesen több mint 1500 milliárd forintot biztosít a célok megvalósításához, mely alkalmas egy hosszú távú és valódi védelem megteremtéséhez.

Borítókép: Ifj. Lomnici Zoltán/Origo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában