Légvédelem

2022.06.08. 22:09

Kisrepülő miatt riasztották a honvédség Gripenjeit

A vadászgépek egészen addig kísérték a kisrepülőt, amíg Románia légterében a NATO által riasztott amerikai vadászgép a feladatot át nem vette.

Szerdán a délutáni órákban a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja - egy litván felségjelzésű, Szlovákiából Románia felé tartó kisrepülő miatt - elrendelte a légvédelmi készültséget ellátó magyar vadászgépek felszállását – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Mint írták, a kisgép Hajdúszoboszló térségében - üzemanyag töltési céllal - leszállt, azonban nem sokkal később újra felszállt.

A készültségi géppár egészen addig kísérte a kisrepülőt, amíg Románia légterében a NATO által riasztott amerikai vadászgép a feladatot át nem vette.

A Gripenek ezt követően visszatértek a kecskeméti bázisra.

A román védelmi minisztérium közlése szerint az alacsonyan repülő, Beechcraft típusú, kétmotoros gép Debrecen térségében szállt fel engedély nélkül (mint a föntiekből kiderül, tankolás miatt - a szerk.), kelet-európai idő szerint 17.30-kor, nyolc perccel később pedig a magyar Gripenek elfogták, de a kisgép sem rádióhívásokra, sem a vizuális jelekre nem reagált. A kikapcsolt válasz-jeladóval (transzponderrel) repülő, azonosítatlan gép 17.49-kor Nagyvárad térségében lépett be a román légtérbe, 17.58-kor pedig az amerikai légierő két, a román légtérben járőrszolgálatot teljesítő F-16-os vadászgépe szegődött nyomába.

A közlés szerint a kisrepülő nem tanúsított veszélyes, vagy ellenséges magatartást, de továbbra sem válaszolt az elfogására küldött harci repülők nemzetközileg használt rádió- és vizuális jelzéseire. 

A gép Karánsebes - Szörvényvár felé folytatta útját, 19 óra körül két percig a szerb légteret is érintette, majd átrepült Bulgáriába. Időközben a két amerikai vadászgép visszatért a fetesti-i légitámaszpontra, a célpont követését pedig két román F-16-os vette át.

A  MAPN közlése szerint a bolgár hatóságok szerda este azon a területen kezdtek földi vizsgálatot, ahol utoljára észlelték a radarok az azonosítatlan repülőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában