Közösségépítő erő

2022.02.20. 10:58

Méltó otthont kaptak az Angliában élő magyarok

Szijjártó Péter Facebook-posztban számolt be az örömhírről, a Londoni Magyar Ház nyitásáról.

Óriásit lépett előre Magyarország🇭🇺 londoni jelenléte. London belvárosában, a Trafalgar tér közelében, 5 perc sétára a színházi negyedtől és a kormányzati központtól egy csodálatos és hozzánk igazán méltó épület lett a magyarok tulajdona. Az örömhírt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter videóüzenetben jelentette be.

Szijjártó Péter elmondta, hétvégi magyar iskola, színházterem is lesz majd az épületben, ahol kiállításokat, előadásokat is tartanak a helyi magyarság részére. A tárcavezető hangsúlyozta, Londonban és a környékén sok magyar él, ott dolgoznak vagy tanulnak, de eddig a városban nem volt igazán méltó otthona a magyar kultúrának, a magyar közösségnek, a magyar identitás megőrzésének.

A kabinet egy nagy, ikonikus épületet vásárolt meg annak érdekében, hogy Magyarországhoz, ehhez az ezeréves államisággal rendelkező országhoz méltó helyen őrizhessük és mutathassuk be a kultúránkat Londonban

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Kiemelte, az új Magyar Ház egy új találkozási pont lesz az Angliában élő magyarok számára.

Van benne színházterem, lesz benne kávézó, kiállításokat, előadásokat fogunk rendezni

– mondta a miniszter, hozzátéve, a gyermekek számára a hétvégi iskola lehetősége, a magyar nyelv oktatása is megtalálható lesz majd a kínálatban.

Hogy a ház igazán méltó legyen és tudja fogadni a magyar embereket, most felújításra kerül, és amint a felújítás befejeződik, néhány hónap múlva a Londonban és környékén élő magyarok birtokba vehetik majd

– jelentette ki Szijjártó Péter.

A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy ez a ház egy új találkozási pontként, egy új közösségépítő erőként fogja majd szolgálni a Londonban és környékén élő magyarokat.

Borítókép: MTI / Máthé Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában