Országgyűlés

2021.12.21. 06:09

Alakul, de sok még a kérdés a baloldal közös listája körül

A baloldali összefogás négy pártja közzétette azon politikusainak a neveit, akiket közös listán juttatnának az Országgyűlésbe. A két legerősebb párt, azaz a DK és a Jobbik egyelőre kivár a saját névsorával, és azt sem lehet még tudni, hogy Márki-Zay Péter szerveződő pártja hány helyet kaphat a közös listán. Az viszont biztos, hogy a baloldali pártok nem vették figyelembe saját miniszterelnök-jelöltjük kérését, és olyanokat is szerepeltetnek a listán, akiket Márki-Zay nem szeretett volna ott látni.

Miután az előválasztáson eldőlt, hogy ki lesz a baloldal 106 egyéni jelöltje, a „füstös hátsó szobákban” megkezdődtek a közös listáról szóló tárgyalások. Erről eddig annyit lehetett tudni: az egyik fő szempont az, hogy a hat részt vevő pártnak, azaz a DK-nak, a Jobbiknak, az MSZP-nek, a Momentumnak, az LMP-nek és Párbeszédnek legyen legalább öt mandátuma, azaz önálló frakciója az új Országgyűlésben. Közülük négyen közzé is tették azon politikusaik neveit, akiket közös listán juttatnának az Országgyűlésbe. A két legerősebb párt, azaz a DK és a Jobbik egyelőre kivár a saját névsorával. 

A Momentum novemberben döntött úgy, hogy az előválasztáson egyéniben győztes jelöltjeik nem szerepelnek a listán, amelynek élén most a bukott pártelnök, korábbi miniszterelnök-jelölt Fekete-Győr András áll. A párt tizenöt nevet tartalmazó listáján szerepel még Tompos Márton, Gelencsér Ferenc József, Sebők Éva, Bedő Dávid és Berg Dániel is. 

Ugyancsak tizenöt nevet tartalmazó listát tett közzé a kimutathatatlan támogatottságú Párbeszéd is, amit érdekes módon Karácsony Gergely vezet. A főpolgármester állítása szerint ez csak szimbolikus, nem lesz belőle parlamenti képviselő. A listán őt követi Szabó Rebeka, Kocsis-Cake Olivio, Berki Sándor és Jakál Adrienn. Csupán a nyolcadik helyen szerepel az előválasztáson egyéniben jelöltté vált Szabó Tímea, míg az előválasztást választókerületében ugyancsak megnyerő Tordai Bence fel sem került a listára. 

Huszonöt fős listát tett közzé a parlamenti küszöböt éppen csak érintő MSZP, aminek az élén Tóth Bertalan társelnök áll. Őt Molnár Zsolt, Harangozó Tamás, Komjáthi Imre és Gurmai Zita követi, és csupán a tizedik helyet kapta meg a patkányozós Bangóné Borbély Ildikó. Kunhalmi Ágnes társelnök, illetve Hiller István választmányi elnök a lista végén szerepel, igaz, ők egyéniben is indulnak. 

Minden bizonnyal elbúcsúzik az Országgyűléstől az MSZP egykori elnöke, Mesterházy Attila, aki miután az előválasztáson nem tudott egyéni  jelöltté válni, pártja listájára sem került fel. 

Az LMP tíz nevet tartalmazó listáján szintén nem szerepelteti az előválasztáson győztes jelöltjeit. A párt listáját Ungár Péter vezeti, őt Kanász-Nagy Máté, Keresztes László Lóránt, Bakos Bernadett és Ferenczi István követi. 

Bizonytalan ugyanakkor, hogy a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje mögött lesz-e önálló frakció. Ismert: Márki-Zay Péter korábban bejelentette, hogy az Új Kezdet és az Új Világ Néppárt alapjaira egy új, jobbközép pártot építenek, aminek saját képviselői csoportot szeretnének a parlamentben. 

Ennek esélyéről Márki-Zay nemrég csupán annyit mondott, hogy a hetedik frakció létrehozását tudomásul vette a hat baloldali párt, hozzá nem érkezett olyan jelzés, hogy ezt bármelyikük megvétózná. Arról pedig nem beszélt, hogy a listás helyekből mennyi juthat az ő jelöltjeinek.

Az viszont biztos, hogy a baloldali pártok nem vették figyelembe saját miniszterelnök-jelöltjük kérését, és olyanokat is szerepeltetnek a listán, akiket Márki-Zay nem szeretett volna ott látni – erről ő maga beszélt a napokban a Szabad Európának. 

– A pártok azt ígérték, hogy figyelembe veszik a kéréseimet. Én elmondtam, de – amint látszik – nem mindig vették figyelembe. Néha felhívtak, megnyugtattak, hogy ez és ez sikerült, az nem került rá, mondom, szuper. Aztán meg más neveket látok, hogy rajta vannak – panaszkodott Márki-Zay, aki nem akarta megnevezni, hogy kikre gondol, csupán annyit jegyzett meg, hogy „nagyon sok nevet tudnék mondani”.

Borítókép: Mesterházy Attila

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában