pride

2021.07.24. 21:36

Egyedül Karácsony Gergely szorongott a békés melegfelvonuláson

A főpolgármester gonoszságról beszélt egy olyan országban, ahol félelem nélkül vonult fel az LMBTQ közösség.

Hiába kérték Karácsony Gergelyt a Pride szervezői, hogy ne tartson kampányrendezvényt, ezzel szemben a főpolgármester változásról és a jövőtől való szorongásáról beszélt a felvonuláson elmondott beszédében – írja a Magyar Nemzet.

A Párbeszéd–MSZP–LMP miniszterelnök-jelöltje a kormány által gonoszsággal megmérgezett lelkekről is szónokolt, miközben nagyobb incidensek nélkül telt a homoszexuális-felvonulás.

Karácsony Gergely a Tabánban elmondott beszédében maga is bevallotta, hogy arra kérték a felvonulás szervezői: ne tartson kampánybeszédet. Ezzel szemben a főpolgármester szinte végig arról szónokolt, hogy változásra van szükség, mert a kormány politikája mérgezi a lelket. Karácsony szavai meghökkentően hangzanak annak fényében, hogy a felvonulás előtt maguk a Soros-szervezetek és baloldali pártok hergelték az embereket a gyermekvédelmi törvény ellen.

A felvonulást ellentüntetők csak kisebb bekiabálásokkal zavarták meg, különösebb incidens nem történt. Emlékezetes: még a baloldali kormányok idején kordonok között rendezték a Pride felvonulásokat, a tüntetők pedig dobálták a vonulókat.

A legfőbb tiltakozó politikai párt akkor az a Jobbik volt, amelynek vezetője, Jakab Péter – aki ugyan szövetségese a kormányt váltani szándékozó erőknek – kihagyta a rendezvényt.

Söpörjük félre a propagandát és a hazugságot – kiáltotta az emelvényről Karácsony. A főpolgármester a jövőre gondolva szorongásról és félelemről beszélt, hogy milyen élet vár az unokáira ezen a bolygón. A baloldal lehetséges miniszterelnök-jelöltje magukat nevezte meg az utolsó generációnak, aki még megmentheti a jövőt, de ehhez változás kell, mert „a kormány gonosz és ellenségképet gyárt”.

Keresztény is vagyok, csak a magam módján

– mondta Karácsony, aki szerint a kormány a kereszténységre hivatkozva a gonoszság politikáját valósítja meg.

Azért vagyok itt, mert nem bírom elviselni azt a politikát, ami egyre gonoszabbá teszi a politikusokat és az embereket – használta újra a kampányának az utóbbi időben elterjedt szavát, a „gonoszságot” Karácsony, akinek egy pillanatra eszébe jutott, hogy valójában ő Budapest főpolgármestere.

Bárkit bántanak az én városomban, kötelességem kiállni értük – szólt a Pride részvevőihez Karácsony, és felhívta a figyelmet, hogy ki kell állni a romákért Jászapátiban, és jövő héten ott kell lenni az egészségügyi dolgozók tüntetésén is, majd arra kért mindenkit kampánybeszédében, hogy indítsák el közösen a változást, mert a fejétől bűzlik a hal.

Nagyobb rendzavarás nélkül zajlott le a Pride

A felvonulás előtti napokban kiélezett volt a hangulat, mivel már előre tudható volt, hogy az idei felvonulás nemcsak az LMBTQ-közösség hagyományos szándékát tükrözi, hanem egyben tiltakozás a gyermekvédelmi törvény ellen, amelyet a közösség tévesen – és az európai mainstream baloldal, illetve a Soros-szervezetek nyomásának engedve – az ellene ért támadásként értelmez az elfogadása óta.

Ebben a szellemben hangolták a felvonulókat az indulás előtt a Madách téren az esemény szervezői is. Terry Reintke, az Európai Parlament LMBTQ Frakcióközi Csoportjának társelnöke a magyar kormányt kritizálva úgy fogalmazott: ez egy különleges pillanat, amikor a nemzetközi LMBTQ-közösség valamennyi tagja Budapestre tekint és szurkol.

Figyelemre méltó volt, hogy a résztvevők között milyen nagy számban voltak külföldiek:

az angol, a francia, a német, sőt az orosz szó számos beszélgető csoportból hallható volt, de ázsiai és latin-amerikai országokból is érkeztek tüntetők.

A Soros-hálózat hatékonyságát mutatja az a megszámlálhatatlan transzparens és logó is, amellyel az eseményhez csatlakozó hazai, európai és tengerentúli civil szervezetek hirdették magukat.

A középiskolás korosztály jelenléte szembeötlő volt, akik közül a legtöbben szimbólumokkal, ruha- és hajviselettel fejezték ki az LMBTQ-közösséghez tartozásukat.

Emellett szép számmal találkozhatott a résztvevő általános iskolás korosztályú gyerekekkel, őket a szülők hozták magukkal szivárványos zászlókkal, arcfestéssel, színes öltözetben.

Több baloldali politikus is részt vett az eseményen. Niedermüller Péter, Kerpel-Fronius Gábor és csapata Budapest mindenkié feliratú transzparenssel igyekezett elnyerni az LMBTQ-közösség majdani szavazatát, Kunhalmi Ágnes pedig, szokásához híven, egy fotós kíséretében a tömegben sétálva, beszélgetéssel, barátkozással és kutyasétáltatással dolgozott imázsa fenntartásán. Dobrev Klára a felvonulókkal közös szelfikkel bizonyította, hogy a DK logója nem véletlenül szivárványos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában