Ország-világ

2021.06.07. 12:29

Nem akar találkozni Ferenc pápa a kormány migránspolitikája miatt Orbán Viktorral

Egy lengyel lap szerint nagyon nagy felháborodást keltett Ferenc pápa azon terve a Vatikánban, miszerint nem találkozna Áder Jánossal és Orbán Viktorral magyarországi látogatása során.

Ferenc pápa szeptember 12-én érkezik Budapestre, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus végén szentmisét mutasson be. A pápa csak három órán át marad a magyar fővárosban, utána Szlovákiába repül, ahol három és fél napot tölt. Háromórás fővárosi tartózkodása alatt nem találkozik sem Áder János elnökkel, sem Orbán Viktor miniszterelnökkel – írja a wpolityce.pl nyomán az Origo.

Edward Pentin Vatikán-szakértő szerint ez súlyos diplomáciai precedens, mert általában amikor egy pápa meglátogat egy országot, találkozik annak vezetőivel. Budapesten ez nem történik meg, annak ellenére, hogy a magyar államvezetés többször is meghívta Ferenc pápát – olvasható a cikkben.

Pentin szerint az egész ügyet sokan botrányosnak tartják a Vatikánban. Véleménye szerint a Szentszék nem ért egyet Orbán Viktornak és a magyar katolikus püspököknek a migrációval szembeni politikájával. Beszédeiben és politikájában Orbán Viktor védi a keresztény értékeket, és segíti a közel-keleti keresztényeket, de sajnos ez nem segít a Vatikánnal való kapcsolatokban – tette hozzá.

Pentin szerint folyamatosan győzködik a pápát, hogy változtassa meg a szándékát. A látogatás menetrendje még nem végleges.

Ezek is érdekelhetik