Ország-világ

2021.05.14. 06:26

Elsöpörheti Karácsonyt a nyelvvizsgagate

Úgy tűnik, Karácsony Gergely a nyelvtudása kapcsán is a politikai pályafutását jellemző megúszás, lavírozás taktikáját folytatja. A baloldali miniszterelnök-jelöltségre esélyes főpolgármester hétfőn még azt sugallta, hogy van nyelvvizsgája, amikor Orbán Viktor és a saját nyelvtudása közti különbséget elemezte. Azóta kiderült, hogy államilag elismert nyelvvizsgája nincs, mindössze lektorátusi igazolással kezdhette meg soha be nem fejezett doktori képzését, ami alapján később, élve a megelőlegezett bizalommal, hat éven át adjunktusként taníthatott tudományos cím és nyelvtudás nélkül.

Budapest, 2020. február 11. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a Budapest szabad - 1945. február 13. címû utazó kiállítás megnyitóján egy, a Puskás Ferenc Stadion metróállomáson álló metrószerelvényben 2020. február 11-én. A 75 évvel ezelõtt befejezõdött budapesti ostrom emlékére, a pusztítás és a helyreállítás képeibõl összeállított tárlat április 11-ig látható a 2-es, a 3-as és a 4-es metróvonal több szerelvényén. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Karácsony Gergely mindössze az ELTE Bölcsészettudományi Kar – azóta már megszűnt – Idegen Nyelvi Lektorátusán kapott igazolást arról, hogy angol nyelven beszél, tudta meg a Magyar Nemzet.

A főpolgármester úgy kezdte meg 2007-ben az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézetében a doktori képzést (PhD), hogy államilag elismert, akkreditált nyelvvizsgája nem volt.

A lektorátusi papír ugyanis nem feleltethető meg egy klasszikus középfokú bizonyítványnak, amit az egyetemek szabályzatai kimeneti követelményként előírnak. „Nem akkreditált nyelvvizsgát – az úgynevezett lektorátusi vizsgát – nem lehet a diploma kiadásához elfogadni, mivel a lektorátusi vizsgák soha nem voltak állami vagy államilag elismert nyelvvizsgák” – olvasható az Oktatási Hivatal honlapján.

Az is érdekes, hogy Karácsony miként szerezhetett szociológusi diplomát mindössze lektorátusi vizsgával az ELTE Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetében 2000-ben.

Az 1996 óta hatályos szabályok szerint az alapképzések többségén egy középfokú vizsgával kell rendelkezni, a mesterképzésben pedig gyakran felsőfokú vagy szakmai bizonyítványt is előírnak.

Kerestük kérdéseinkkel az egykori nyelvi lektorátus feladatait átvevő ELTE BTK Fordító és Tolmácsképző Tanszékét, hogy mikor és milyen típusú, eredményű vizsgát tett le a főpolgármester, azonban lapzártáig nem érkezett válasz.

Karácsony a lap információi szerint végül nem szerzett doktori fokozatot, a jelenlegi főpolgármester nem készítette el időben a publikációkat, önálló tanulmányokat sem találni a neve alatt, mindössze társszerzőként jelent meg egyes kutatásoknál.

Ráadásul a tudományos címhez két nyelvvizsga szükségeltetik, amit máig nem tudott megugorni a baloldal lehetséges miniszterelnök-jelöltje.

A főpolgármester hiányos nyelvismerete és gyenge tudományos előmenetele azonban további kérdéseket is felvet. Karácsony 2004-től a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének oktatója volt először tanársegédi, majd 2008-tól adjunktusi beosztásban, amihez ugyancsak nyelvvizsgával és tudományos címmel kellett volna rendelkeznie. Annyit tudni, hogy saját állítása szerint tíz évig tanított a Corvinuson, ami azt jelenti, hogy 2008–2014 között megelőlegezett bizalomból volt adjunktus, mert ugyan közben – sikertelenül – doktori képzést folytatott, ám mindössze egy lektorátusi angolnyelvtudás-igazolása volt, a PhD-hez szükséges nyelvi követelményeket soha sem teljesítette.

Karácsony Gergely a hét elején annak kapcsán volt kénytelen magyarázkodni, hogy kérdések merültek fel a nyelvtudásával, pontosabban annak hiányával kapcsolatban. A baloldal lehetséges miniszterelnök-jelöltje múlt héten a The Economistnak adott interjút tolmács segítségével, amelyben a közte és az Orbán Viktor miniszterelnök közötti testalkatbeli különbségből a politikai képességekre igyekezett következtetni. Karácsony a botrányos „body shaming” után arról kezdett magyarázkodni, hogy milyen különbségek vannak Orbán Viktor és az ő, mint kiderült, nem létező idegennyelv-tudása között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában