jogvédők szerint

2021.01.06. 13:32

Több mint 33 ezer embert vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok tavaly

Ezen kívül 900 büntetőeljárás indult a tavalyi kormányellenes tüntetések kapcsán – közölte a Vjaszna nevű emberi jogi szervezet szerdán.

„Tömeges méreteket öltött a békés tüntetők őrizetbe vétele és letartóztatása 2020-ban. A választási kampány májusi kezdetétől az év végéig több mint 33 ezer fehérorosz állampolgárt vettek őrizetbe, a többségüket szabadságvesztésre, illetve súlyos bírságokra ítélték a törvényszékek” – olvasható a jogvédők honlapján.

A Vjaszna szerint a hatóságok fokozottan élnek a büntetőjogi felelősségre vonás eszközével politikai indíttatásból. Az ügyészségi tájékoztatókból 103 ítéletről, illetve több mint 900 büntetőeljárásról tudnak a jogvédők, és mintegy 650 érintett személy neve ismert. A Vjaszna állítása szerint

közülük 169 ember politikai fogolynak minősíthető.

A jogvédők a fehérorosz újságírói szövetségre hivatkozva közölték azt is, hogy a hatóságok nyomást gyakoroltak a sajtósokra, akadályozva a tevékenységüket. Eddig összesen 477 újságírót állítottak elő, 97-et közülük elzárásra ítéltek. Jelenleg 19 újságíró raboskodik börtönökben.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 26 éve irányító, 66 éves Aljakszandr Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával.

Az azóta tartó hét végi tüntetéseken többször százezren is részt vettek, ami rekordnak számít az 1991 óta független volt szovjet tagköztársaságban. Lukasenka nem hajlandó lemondani, ehelyett valamifajta alkotmányreformot ígért. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, s a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában