megszületett a döntés

2021.01.29. 17:51

A Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem szenátusa is támogatja a modellváltást

Állami alapítású közhasznú alapítvány lesz ezentúl a fenntartó.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) közleményében azt írta: a szenátus pénteki, online élőben közvetített nyilvános rendkívüli ülésén 29 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett, „komoly feltételekkel mondott igent” a modellváltásra. Közölték, hogy

az ülés előtt intenzív egyeztetések folytak, kari fórumokon is, amelyeken a rektori vezetés is képviseltette magát.

Kitértek arra, hogy a testület nem egyszerű többséggel, hanem kétharmaddal döntött „a történelmi jelentőségű szavazáson” Heidl György, a PTE Bölcsész- és Társadalomtudományi Kara dékánjának kezdeményezésére.

A PTE ismertetése szerint a határozati javaslatban egyebek mellett az oktatás, kutatás, művészeti tevékenység szabad művelésének biztosítása, a szenátus jogkörének erősítése, az egyetem egységének megőrzése – beleértve minden kart, egységet, klinikumot -, a kuratóriumi tagok delegálásával kapcsolatban javaslati jogkör szerepel, tekintettel az egyetem összetett képzési portfóliójára.

A szegedi egyetem is zöld jelzést adott

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa szintén több héten át tartó egyeztetést követően, az egyetemi polgárok tájékoztatása mellett hozta meg döntését. Az SZTE legfőbb testülete rendkívüli ülésén hozzájárult, hogy a szegedi universitas elinduljon azon az úton, amely az egyetem, a város és a régió számára is új távlatokat nyit.

A lehetőséget, hogy költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakuljon át az SZTE, január elején – több más hazai egyetemhez hasonlóan – a fenntartó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ajánlotta fel.

A közlemény szerint gyors, de széles körű egyeztetéssorozat és tájékoztatás jellemezte az SZTE döntés-előkészítő folyamatát. A modellváltás előnyeit és kockázatait mérlegelve tanácskoztak az egyetem vezetői, a Dékáni Kollégium és az SZTE szenátusának tagjai. A fenntartó ITM-mel az egyeztetést egy ad hoc bizottság is segítette. Az SZTE vezetése folyamatosan tájékoztatta az egyetemi polgárokat és a felmerülő kérdésekre belső online platformján válaszolt.

A szenátus rendkívüli ülésén a modellváltást 29-en támogatták, 16-an nemmel szavaztak, heten pedig tartózkodtak

- áll a közleményben.

Palkovics: a magyarországi egyetemek egyértelmű nyertesei a helyreállítási alapnak

A modellváltás kapcsán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Kaposváron azt mondta: a magyarországi egyetemek egyértelműen nyertesei lesznek az unió helyreállítási alapjának, a Magyarországnak juttatott 6000 milliárd forintból 1509 milliárdot ezen intézmények használhatnak fel fejlesztésekre 2021 és 2026 között a kormány döntésének köszönhetően.

Jelezte, az 1509 milliárd forintot az egyetemekre, az egyetem környéki innovációs ökoszisztéma építésére, valamint az egyetem és a technikumi rendszer közötti átmenet erősítésére fordítják.

„A pénzből 955 milliárdot az egyetemek infrastruktúra- és főleg eszközfejlesztésére szeretnénk fordítani, 382 milliárdot szánunk az egyetem környéki innovációs ügyek finanszírozására, a tudományos park koncepcióra, 172 milliárdot a szakképzési rendszernek az egyetemekkel összefüggő fejlesztésére, azon belül tartalom- és eszközfejlesztésre” – sorolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában