Ország-világ

2020.07.20. 12:47

Megint Orbán Viktor ellen uszít a luxemburgi külügyminiszter

Miközben Brüsszelben már negyedik napja, fáradhatatlanul tárgyalnak az állam- és kormányfők, Jean Asselborn úgy érezte, hogy megint bíráskodnia kell.

A luxemburgi külügyminiszter ezúttal a jelenleg is zajló EU-csúcs margóján bírálta hazánkat – írja a Magyar Nemzet. Jean Asselborn a német közszolgálati rádiónak frissen nyilatkozva azt találta mondani: hajmeresztő, hogy az EU-ban vita folyik a jogállamiságról, egyenesen „európaiatlan”, hogy ezekről a kérdésekről beszélni kell. Magát meg nem hazudtolva Asselborn sokadszorra azt is kijelentette: Orbán Viktor és a hozzá hasonló vezetők jelentik a veszélyt az Európai Unió jövőjére nézve.

A riporter azon felvetésére, hogy mit üzenne a Brüsszelben tárgyaló kollégáinak, hogyan is kellene Orbán Viktorral „bánni”, a luxemburgi külügyér úgy felelt: „Most vagy soha! Orbán orra alá kell dörgölni a jogállamiság ügyét.”

Mint azt mondta, Lengyelországban, Magyarországon, Szlovéniában, valamint Németországban és Luxemburgban sem lehet mindenható a kormány. – Tíz éve már, hogy Orbán hatalmon van. Nem jöhet még tíz olyan év, amely során a demokráciát és a jogállamiságot aláássák Európában – mondta a baloldali politikus.

Jean Asselborn
Fotó: Ishara S. Kodikara / AFP

Jean Asselborn a beszélgetésben a változatosság kedvéért a takarékos négyeknek is odaszólt: szerinte azáltal, hogy azok megkérdőjelezik a német-francia tandem erejét, a működőképes Európát felépítő országokat vegzálják. „A nap végén mindegy is, hogy 500 vagy 390 milliárd a csomagban lévő támogatások összege. A lényeg, hogy a takarékos országok az egész vitát ellehetetlenítik.”

A miniállam külügyminisztere sportot űz Magyarország kritizálásából. Például áprilisban is szokatlanul messzire ment, amikor kilátásba helyezte, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény miatt Budapestet ki kellene zárni az európai uniós döntésekből. Mint az utólag kiderült, Asselborn aggályai megint csak alaptalanok voltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában