demonstráció

2019.11.25. 21:28

Élőlánccal zárták körül tüntetők a grúz parlamentet

A tiltakozók közölték, hogy nem távoznak a parlament elől, és nem teszik lehetővé a képviselőknek a keddi plenáris ülés megtartását. A bejáratokat rendőrök őrzik.

Élőláncot alkotva körülzárták hétfőn a georgiai parlamentet a kormány lemondását és előrehozott választást követelő tüntetők, az eseményeket élőben közvetíti a Rusztavi-2 televíziócsatorna.

„A békés tüntetések addig folytatódnak, amíg a hatalom fel nem fogja a realitásokat, és nem tesz engedményeket. Ez nem a mi választásunk. A hatalom kényszerített minket arra, hogy ehhez folyamodjunk” – mondta egy georgiai ellenzéki képviselő a televíziónak adott interjúban.

Közben ezrek tüntetnek a Rusztaveli sugárúton, a parlament főbejárata közelében. Ellenzéki vezetők arra szólítják fel az embereket, hogy ne menjenek haza. A sugárút teljesen le van zárva.

Mamuka Mdinaradze, a kormányzó Georgiai Álom – Demokratikus Georgia párt parlamenti frakciójának vezetője újságíróknak nyilatkozva elismerte a békés tüntetés jogát, de figyelmeztetett, hogy ha az akció átlépi a törvényes kereteket, az állam megteszi a szükséges intézkedéseket.

Georgiában korábban konszenzusos megállapodás volt a politikai erők között arról, hogy az ország 2024-től áttér a jelenlegi vegyes képviseleti rendszerről a pártlistás rendszerre, és evégből megváltoztatják a választás rendjéről szóló törvényt. Ellenzéki tüntetők azonban nyár óta követelték, hogy már a jövő ősszel esedékes parlamenti választásokat is pártlistás rendszerben rendezzék meg. A Georgiai Álom párt előzetesen belement ebbe, a törvénymódosítás november 14-i vitája közben azonban több képviselője nem ennek megfelelően szavazott, feltehetően tartva attól, hogy elveszítheti mandátumát. Emiatt 12 szavazat hiányzott a törvény megszavazásához szükséges többség.

November 17-én a parlamenti szavazás miatt felbőszült tüntetők elzárták a parlament bejáratait, azt követelve, hogy tartsanak előrehozott választást az országban pártlistás (arányos) képviseleti rendszerben. A georgiai rendőrség könnygáz és vízágyú bevetésével feloszlatta a tömeget. Az ellenzék ezt követően november 25-re újabb megmozdulást jelentett be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában