Közvélemény

2019.02.05. 16:18

Nézőpont: a tüntetések nem befolyásolták a kormánypártok támogatottságát

A decemberi politikai események után is stabilan 50 százalék felett van a választási részvételüket biztosra ígérő szimpatizánsok között a Fidesz-KDNP népszerűsége – mondta a Nézőpont Intézet vezetője kedden a közmédiának nyilatkozva.

Mráz Ágoston Sámuel elmondta: januárban egy kivételesen nagy, országosan reprezentatív mintán, ötezer ember személyes megkérdezésével készítettek közvélemény-kutatást.

A felmérés szerint nem változott a kormánypártok támogatottsága, a biztos választók 54 százalékának támogatását élvezik, a teljes magyar népesség 39 százaléka szimpatizál velük – ismertette.

A baloldali pártok továbbra sem tudtak új szimpatizánsokat megszólítani, a decemberi tüntetések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, nem segítették az ellenzéki pártok táborának növelését – tette hozzá. Azt mondta, „a torta ugyanakkora”, és nem változtak a belső erőviszonyok sem.

Elvándorolnak a Jobbik szavazói

Az új év vesztesének a Jobbik bizonyult – közölte -, mert 250 ezer nemzeti radikális szavazó elpártolt tőle és nagyrészt a Fidesz táborához csatlakozott, kisebb részben pedig a Mi Hazánk Mozgalomhoz.

A Jobbik ott veszít társadalmi támogatottságából, ahol korábban a legerősebb volt: a 18-29 évesek körében 8, a szakmunkás végzettségűek esetében 7 százalékponttal kevesebben szavaznának most vasárnap a pártra, mint 2018 augusztusában. A községben élők körében is 6 százalékpontot esett a Jobbik – tette hozzá.

Kétharmados kormánytámogatottság

A felmérés szerint egy most vasárnapi országgyűlési választáson a kormánypártok 54, a Jobbik 13, az MSZP-Párbeszéd szövetség 10, a DK 7, az LMP 5, a Momentum Mozgalom 4, az MKKP és a Mi Hazánk Mozgalom 3-3 százalékot szerezne. Egy most vasárnapi EP-választáson pedig a Fidesz-KDNP pártszövetség szerezné meg a kiosztható mandátumok kétharmadát – 14-et a 21-ből -, az ellenzéki pártok közül három helyet szerezne a Jobbik, kettőt az MSZP-Párbeszéd és egy-egy mandátum jutna a Demokratikus Koalíciónak, valamint a régóta először 5 százalékra visszakúszó LMP-nek.

Mráz Ágoston Sámuel elmondta: az LMP esetében továbbra is kérdéses, hogy a mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékos küszöböt át tudja-e majd lépni májusban.

Általában kétezer embert szoktak megkérdezni az ilyen kutatásokon, most azonban ötezret, így a mintavételi hiba csak plusz-mínusz 1,4 százalék – jelezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában