Diplomáciai pillanat

2018.08.02. 05:54

Megérkezett Hawaiira 55 amerikai katona földi maradványa

Észak-Korea ígéretét tartva visszaszolgáltatta az 1950-53-as koreai háborúban elesett katonák holttestét.

A Pearl Harbornál lévő katonai támaszponton Mike Pence alelnök és az elesettek leszármazottai ünnepélyes szertartás keretében fogadták az 55 koporsót.

Beszédében az amerikai alelnök a többi között megemlékezett a saját édesapjáról is, aki szintén megjárta a koreai háborút, de hazatért, és mindig azt tanította a gyermekeinek, hogy

„az igazi hősök azok, akik ott maradtak”.

Pence aztán leszögezte: „egyesek ezt a koreai háborút 'elfeledett háborúnak' nevezték el, de most íme, itt a bizonyíték, hogy ezeket a hősöket soha nem feledtük el”.

Észak-Korea a múlt pénteken adta át az elesettek maradványait az amerikaiaknak, akik Vonsan kikötővárosból – az amerikai légierő gépén – a dél-koreai Osan katonai bázisra szállították. A maradványok visszaadását Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ígérte meg a Donald Trump amerikai elnökkel júniusban Szingapúrban tartott csúcstalálkozón. Trump a múlt hét végén megköszönte Kim lépését.

Szerdán az Osan amerikai bázison katonazenekar és tiszteletadó lövés búcsúztatta a koporsókat. Az ünnepségen amerikai és dél-koreai katonai vezetők és az ENSZ képviselői is jelen voltak. A koporsókat ENSZ-zászlóba burkoltan szállították az Egyesült Államokba.

A maradványok első vizsgálata már Dél-Koreában megtörtént, és a szerda délelőtti ünnepségen résztvevő amerikai újságíróknak

John Byrd antropológus elmondta: nagy valószínűséggel valamennyi maradvány amerikaiaké.

A további részletes vizsgálatok és az elesettek azonosítása az Egyesült Államokban történik, és a szakemberek szerint évekig is eltarthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában