találkozik Trumppal

2018.03.18. 22:43

Kim Dzsong Un szavát adta az atomfegyvermentesítésre

A dél-koreai külügyminiszter, Kang Kjung Va a CBS amerikai televíziónak adott vasárnapi interjújában beszélt erről.

A dél-koreai diplomácia irányítója szerint Kim Dzsong Un szavai „különösen nyomatékosak”, mert az észak-koreai vezető korábban soha nem tett ilyen ígéretet.

A CBS televízió Szemben a nemzettel című politikai vitaműsorában megszólaló külügyminiszter asszony hangsúlyozta, hogy

Kim Dzsong Un és Donald Trump várható találkozója „történelmi jelentőségű kötelezettségvállalás” az észak-koreai vezető részéről.

Hangsúlyozta annak jelentőségét is, hogy Kim Dzsong Un személyesen részt vesz a harmadik Korea-közi egyeztetésen, amelyre a két Koreát elválasztó demarkációs vonaltól délre, dél-koreai területen kerül sor. „A két előző egyeztetésre Phenjanban, az észak-koreai fővárosban került sor, s maga az a tény, hogy Kim Dzsong Un délre utazik, önmagában is nagyon jelentős” – fogalmazott Kang Kjung Va.

A dél-koreai politikus szerint a nemzetközi közösséget is „egészen meglepte”, hogy az amerikai elnök ilyen gyorsan elfogadta az észak-koreai vezető invitálását a tárgyalásokra. „Rendkívül bátor döntés volt ez Trump elnök részéről” – mondta az interjúban Kang Kjung Va, majd kifejtette, hogy

az amerikai elnök „eltökélt abban, hogy egyszer s mindenkorra megoldja” az észak-korai válságot.

Mint mondta: Washington határozott és erőteljes nyomásgyakorlása Észak-Koreára, a Phenjanra kivetett széleskörű gazdasági szankciók késztethették Phenjant, hogy tárgyalóasztalhoz üljön.

A külügyminiszter leszögezte: „mi úgy gondoljuk, hogy az észak-koreai vezető most leltárt készít... és megadjuk neki a szükséges időt, hogy nyilvános üzeneteket fogalmazzon meg”. Ugyanakkor azt is közölte, hogy a párbeszédért Szöul szerint „nem jár jutalom”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában