megölték parancsnokukat

2017.11.27. 15:25

Jóváhagyták 139 határőr kivégzését Bangladesben

Jóváhagyta a bangladesi bíróság hétfőn 139 határőr halálos ítéletét. A határvédő katonai szervezet tagjai a 2009-es lázadás idején megölték parancsnokukat.

A legfelsőbb bíróság három bíróból álló testülete jóváhagyta továbbá 185 határőr életfogytiglani börtönbüntetését. A vádlottak részt vettek a 2009. február 25-én és 26-án zajlott gyilkosságokban, fosztogatásokban és vérengzésben – mondta Mahbubey Alam igazságügyi miniszter.

További 196 határőr esetében 3 és 10 év közötti büntetést szabtak ki, 49 vádlottat felmentettek.

Legalább 74 embert, köztük 57 katonatisztet öltek meg a két napon át tartó lázadásban a határőrizet megerősítésére hivatott félkatonai szervezet (BGB), korábbi nevén Bangladesh Rifles (BDR) dakkai főhadiszállásán lezajlott események során.

Az ítélet ellen valamennyi vádlott fellebbezhet.

A bíróság korábban mintegy 6000 határőr esetében hozott döntést, a vádlottakat négy hónap és hét év közötti börtönbüntetésre ítélték. A bangladesi határőrök pere 2011-ben kezdődött. A dakkai bíróság 2013 novemberében halálra ítélte a BGB 152 tagját. 161 főt élethosszig tartó börtönre ítéltek.

A lázadás, amely Sheikh Hasina miniszterelnök hivatalba lépése után alig két hónappal zajlott, a kormány stabilitását fenyegette. A határőrizet megerősítésével megbízott szervezet több száz katonája 2009. február 25-én a határőrség dakkai főhadiszállásán lövöldözni kezdett, tiszteket ejtett túszul, és megszállt egy közeli bevásárlóközpontot béremelést és jobb szolgálati feltételeket követelve. Banglades történelmében ez volt a legjelentősebb katonai lázadás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában