Salgótarján

2017.10.30. 19:49

Príma-díjas prímás a Dobroda zenekarból

Tíz fiatal, kiemelkedően tehetséges művész vehette át – immár hetedik alkalommal – Budapesten a Junior Prima-díjakat a magyar népművészet és közművelődés területéről.

Balás Róbert

Fotó: Beküldött fotó

Az elismert ifjú talentumok között szűkebb hazánkból ifj. Gelencsér János, a már a határainkon túl is mind ismertebb salgótarjáni Dobroda népzenei együttes prímása, az egri Farkas Ferenc Zeneiskola népi hegedű- és bőgőtanára vehette át a harminc évesnél fiatalabb kiválóságoknak járó elismerést, amely a fiatal tehetségek számára a Príma Primissima-díj előszobája.

– Aligha kell hangsúlyoznom, hatalmas elismerés számomra a Junior Príma-díj, amellyel egyúttal nagyszerű visszajelzést is kaptam a munkám nívójáról, és megbizonyosodhattam arról, hogy az jó úton járok, érdemes rajta tovább haladni, mindent beleadni a zenélésbe, a tanításba és a tanulásba, amely a hivatásom, sőt az életem! – mondta a Nógrád Megyei Hírlap kérdésére ifj. Gelencsér János, aki 25 évesen kapta meg az elismerést.

Arról, hogyan kapott hírt a díjról, elmondta:

 

– Egy pénteki napon csörrent meg a telefonom, és közölték velem, hogy a zsűri egyöntetűen, szakmai vita nélkül szavazta meg számomra az elismerést. Igazából addig a pillanatig, míg át nem adták a díjat, nem is hittem el, annyira örültem neki.

Fotó: Beküldött fotó

 

Ifj. Gelencsér János a fiatal kora ellenére már jelentős zenei múlttal büszkélkedhet. Mint elmondta, 1999-ben, a salgótarjáni zeneiskolában kezdte a hangszeres tanulmányait klasszikus hegedű szakon Fodor Sándornál, majd három évvel később – párhuzamosan – a népi hegedűt kezdte tanulni Hrúz Dénesnél, a Dűvő zenekar prímásánál.

– Ez időszakban a helyi cigányprímásnál, Szabó István „Cinci”-nél kezdtem megismerkedni a magyar nóták, műdalok világával, és ennek a három egyéniségnek az ötvözeteképpen alakult a saját zenei stílusom – folytatja a fiatal muzsikus, aki a Bolyai János Gimnáziumban érettségizett, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen népi hegedű szakon 2014-ben szerezte meg az előadóművészi, 2016-ban az okleveles népzenetanári diplomáját, s jelenleg még mindig a Zeneakadémián tanul népi cimbalom mesterképzésen, amelyen jövő nyáron diplomázik.

– A tanulmányaim alatt több zenekarban is játszottam, de a legkitartóbb és legsikeresebb munkát zenekarommal, a Dobroda népzenei együttessel tudom végezni, amely idén tízesztendős – folytatja ifj. Gelencsér János. – Az évek során hét önálló albumot készítettünk, és közel tíz lemezen közreműködünk. Az eddigi pályafutásom során több alkalommal vettem részt zenei versenyeken, amelyek közül kiemelném a 2011-es és 2015-ös kecskeméti országos prímásversenyeket, ahol harmadik helyezést értem el. 2014-ben a balatonfüredi Anna-bál prímásversenyén negyedik, a 2016-os prímásversenyen különdíjat kaptam.

– Az biztos, hogy ez után az elismerés után még nagyobb lelkesedéssel fogom végezni a magyar népzene iránti munkámat, legyen szó a muzsikálásról, a tanításról, vagy éppen a tananyagok, tanulmányok készítéséről. Jövőre szeretném beadni a pályázatot a Népművészet Ifjú Mestere díjra is – sorolta a terveit a Junior Príma-díjas zenész.

 

Tanul, tanít, zenekart menedzsel

A fiatal művész elmondta: jelenleg a Dobroda zenekarral lép fel, amelynek tagjai rajta kívül Fekete Borbála, Deák-Volom Dávid, Balogh Kálmán, Gelencsér János, Szabó István. Dolgoznak az új, jubileumi kiadványukon, amely a közeljövőben fog megjelenni. A zenekari tevékenysége mellett Egerben tanít tizenhét növendéket a Farkas Ferenc Zeneiskolában.

 

A Junior Príma-díjas muzsikus a következő időszak programjáról lapunknak elmondta, hogy az elkövetkezendő fél év nagyon szoros lesz, hiszen a munkahelyén minősülni fog, a Zeneakadémián jövőre diplomázik, közben a szakdolgozatán és a diplomakoncertje összeállításán dolgozik. Tananyagokat is készít, mellette a Dobroda zenekar menedzselése is sok elfoglaltsággal jár. Először szeretné lezárni a feszített tempójú, dolgos időszakot, jövő év tavaszától már teljes mértékben a zenekarra és a munkahelyére szeretné szánni az idejét.

Ifj. Gelencsér János hangsúlyozta: köszönetet mond mindazoknak az embereknek, akik pályafutása során segítették, és akiknek a támogatásával előre juthatott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!