online verseny

2020.05.03. 20:10

Duplantis és Lavillenie holtversenyben lett első a rúdugrók kerti versenyén

A svéd Armand Duplantis és a francia Renaud Lavillenie holtversenyben lett első a rúdugrók kerti versenyén vasárnap, míg az amerikai Sam Kendricks harmadikként zárt.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) kezdeményezésére a férfi rúdugrás három jelenlegi legmeghatározóbb alakja speciális körülmények között mérkőzött meg egymással. A WA a klasszikus versenyek koronavírus-járvány miatti szüneteltetése miatt találta ki a „The Ultimate Garden Clash” (A Végső Kerti Összecsapás) fantázianevű sorozatot, melynek ez volt az első „állomása”. A szabályok szerint a három sztárnak a saját pályáján fél órán belül a lehető legtöbbször kellett átugrania az öt métert.

Az Egyesült Államokban tartózkodó Duplantis a Louisiana államban, míg Lavillenie franciaországi házánál ugrott, és az utolsó másodpercekig izgalmas küzdelmük során egyaránt 36-36 sikeres próbálkozásig jutottak. A riválisainál jóval megfontoltabban ugró Kendricks – Mississipi államban található otthonában – 26 sikeres ugrással végzett.

Az internetes közvetítésnek köszönhetően több ezer néző szurkolhatta végig élőben a különös versengést, amelynek végén a WA megpróbálta rábeszélni a holtversenyes atlétákat a háromperces túlórára a döntés érdekében, ám a 33 éves Lavillenie fáradtságra és sérülésveszélyre hivatkozva nem vállalta a folytatást. Duplantis azért a biztonság kedvéért még ugrott egyet, de azt már nem írták jóvá neki.

A három atlétát nem véletlenül választotta a szövetség: Lavillenie a 2012-es olimpia bajnoka, négy évvel később pedig ezüstérmet nyert, és egészen idén februárig 6,16 méterrel világcsúcstartónak mondhatta magát. Rekordját a 20 éves Duplantis javította 6,17-re február 8-án, majd egy héttel később a 6,18 méteren is átjutott. A fiatal svéd ugró a tavalyi világbajnokságon robbant be az elitbe, akkor második lett Kendricks mögött. Az amerikai óriási csata végén nyert és védte meg 2017-es világbajnoki címét.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!