kiállítás

2020.09.22. 13:18

Karl Stengel életműve előtt tiszteleg a római Collegium Hungaricum

Tiszta szívvel címmel, mintegy ötven alkotáson keresztül mutatja be Karl Stengel magyar-német festő életművét a Collegium Hungaricum Róma csütörtökön nyíló kiállítása.

Forrás: Wikimedia

Karl Stengel 1925-ben született Újvidéken. A második világháborúban szovjet hadifogolytáborba került, majd szabadulását követően Budapesten telepedett le, ahol festészetet és grafikát tanult, de komolyan érdeklődött a díszlettervezés és építészet iránt is – közölte a Collegium Hungaricum Róma.

A közlemény szerint Karl Stengel 1956-ban hagyta el Magyarországot, Münchenben keresett menedéket, ahol élete legnagyobb részében élt. Tanulmányait a müncheni Képzőművészeti Akadémián folytatta, ahol később tanított is. A hetvenes évektől kezdve számos kiállításon vett részt többek között Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Romániában, az Egyesült Államokban, valamint Mexikóban.

A Tiszta szívvel című tárlat tizenöt festményt, harminc rajzot, metszetet, gouache-t, továbbá egy ritka könyvsorozatot mutat be Stengeltől. Ez utóbbi a művész azon illusztrációit tartalmazza, amelyekkel neves írók, költők előtt tisztelgett.

A Falconieri-palota díszfolyosóján felállított, helyspecifikus tárlat valójában már a palota aulájában elkezdődik, ahol az érdeklődőket Camilla Paul-Stengel költőnő, a művész özvegye Sich treiben lassen (Engedni a sodródásnak) című riportfilmje fogadja, amelyben Stengel önmagáról, valamint műveiről beszél.

A kiállításon szereplő művek – amelyek részben a művész toszkánai műterméből, másrészt a firenzei Stengel-gyűjteményből származnak – híven tükrözik Karl Stengel művészi tevékenységét a hetvenes évektől egészen 2017-ben bekövetkezett haláláig – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!