Nemzetközi közélet

2016.09.23. 05:34

Végleges Róma visszalépése az olimpiai jelöléstől

fenyvesi

Matteo Renzi olasz miniszterelnök lezárt ügynek nevezte az olasz főváros visszalépését a 2024-es olimpiai jelöléstől és kizárta, hogy a kormány szembemenjen a római főpolgármester döntésével  - írta a Corriere della Sera olasz napilap pénteken.

Róma-MTI. Az újság Matteo Renzit idézve hangsúlyozta, hogy Virginia Raggi római főpolgármester döntését az olasz kormány és az olasz olimpiai bizottság (CONI) is tudomásul vette és "senki nem rendez olimpiát a főpolgármesterrel szemben". Az olasz főváros vezetője szerdán vonta vissza Róma jelölését. Felelőtlenségnek nevezte a szerinte Róma adósságait csak növelő játékokra való pályázást. A jelölés visszavonásáról a római önkormányzati testület a tervek szerint jövő szerdán szavaz. Luca Cordero di Montezemolo a 2024-es római jelölést kidolgozó bizottság elnöke a Corriere della Serának nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Virginia Raggi döntése után már késő népszavazást tartani Rómában. Montezemolo hozzátette, a főpolgármesterasszony bejelentése benne azt a benyomást keltette, hogy Virginia Raggi "diktálás alatt" beszélt (vagyis a mögötte álló 5 Csillag Mozgalom ellenzéki párt vezérének, Beppe Grillónak engedelmeskedik). A Ferrari volt elnöke úgy fogalmazott, a római városháza rendkívüli lehetőséget utasított vissza, mivel elszalasztotta az alkalmat, hogy bizonyítsa, az 5 Csillag Mozgalommal az olasz főváros képes az átláthatóság és a törvényesség jegyében működni. Luca Cordero di Montezemolo megjegyezte, hogy hiába valószínűtlen, ő az utolsókig reménykedik abban, hogy mégiscsak Róma rendezheti a 2024-es játékokat. Giovanni Malago a CONI elnöke kijelentette, "igazságtalannak" találja Virginia Raggi döntését, de semmilyen B-tervet nem léptetnek életbe ez ellen. Raggi bejelentése nyomán Budapest mellett már csak két város - Los Angeles és Párizs - maradt versenyben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben Limában dönt a 2024-es helyszínről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!