Fizettetni akarnak

2022.05.18. 06:00

Így büntetné Amerika Magyarországot az olajembargó blokkolásáért

Amerikai tisztviselők az olajimport vámon keresztüli megdrágítását tervezik, amelyből Ukrajna újjáépítését is finanszíroznák.

A Reuters tudósítása szerint az amerikai tárca illetékesei kedden azt közölték: a G7-ek e hétvégi pénzügyi találkozóján azt a javaslatot tervezik benyújtani, hogy az uniós tagállamok vessenek ki vámokat az orosz olajra,

ami így gyorsabb alternatívája lenne a teljes olajembargónak

 – számolt be a Portfolio nyomán a Mandiner. A cikk szerint az amerikaiak által mérlegelt orosz importvám rendszere úgy lenne kialakítva, hogy

  • egyrészt ösztönözze az oroszokat a kitermelésre (ezáltal a más piaci olajfajták árára felfelé irányuló nyomás is enyhülne),
  • másrészt az orosz olaj iránti kereslet visszafogott legyen, így az orosz költségvetési bevételek is,
  • harmadrészt aki mégis orosz olajat venne, az az importvám egy pénzügyi alapba helyezésével hozzájárulhatna Ukrajna gazdasági helyreállításához is.

A fenti hármas célrendszer abból indul ki, hogy az orosz olajat a globális referenciának számító Brenthez és WTI-hez képest jelentős diszkonttal adják el. A Brent-Ural spread jelenleg mintegy 35 dollár, azaz az urali sokkal olcsóbb a Brentnél, a 35 dollár pedig jóval több, mint a historikusan jellemző néhány dollár, és mivel a Mol százhalombattai finomítója a mintegy 70%-os arányban az urali olajat veszi, így ez nagyban hozzájárul a 480 forintos magyarországi üzemanyagár sapka fenntarthatóságához.

Az amerikai terv az, hogy az orosz olajfajtákra vonatkozó importvámot olyan szinten kellene megállapítani, amely megragadná ennek a különbségnek egy részét, tehát elvennék az orosz olaj árelőnyének egy részét, de közben elég alacsony is legyen ahhoz, hogy Oroszországnak továbbra is megérje kitermelni az olajat, mert így az egyéb olajfajták iránti kereslet sem gyakorol akkora áremelő hatást.

„A pénzügyminisztérium vizsgálja az árképzési mechanizmusokat, beleértve a vámokat is, hogy segítsen megvédeni a világgazdaságot a magas energiaárak további káraitól” – mondták a tudósítás szerint az amerikai illetékesek Brüsszelben.

A vámbevételek egy újjáépítési alapba mennének

Az is a tervek között szerepel, hogy az ilyen módon beszedett vámbevételeket egy Ukrajnának szánt helyreállítási és újjáépítési alapba lehetne betenni, és így kielégítenék azt a vágyat is, hogy Moszkva legalább részben (és áttételesen) fizesse meg a hatalmas újjáépítési erőfeszítések egy részét.

Érdemes megjegyezni, hogy az orosz olajimport vámjának ötlete Mario Draghi olasz kormányfő múlt heti washingtoni látogatásán vetődött fel, amikor Joe Bidennel találkozott és ezután jött most az amerikai pénzügyminisztériumi jelzés a formálódó tervre.

Egyelőre az viszont nem világos, hogy egy G7 formációban megszülető, orosz olajra vonatkozó importvám terve hogyan lenne általánosan kötelező az EU-ban, illetve Magyarországon is, ha azt a magyar kormány eseteg szintén elutasítaná.

Borítókép: A MOL Dunai Finomítója Szazhalombattán 2022. május 5-én / AFP / ATTILA KISBENEDEK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!