felhőszolgáltatás

2018.03.12. 14:45

Tőzsdére megy a Dropbox

Az online fájltárolási szolgáltatást nyújtó, San Franciscó-i székhelyű vállalat 36 millió részvényt bocsátana ki, darabonként 16-18 dolláros áron. Ha a részvénykibocsátás a vártnak megfelelően alakul, az azt jelentené, hogy a Dropbox piaci tőkeértéke meghaladja a hétmilliárd dollárt.

Forrás: afp

A 2007-ben alapított Dropbox, amely kezdetben ingyenes szolgáltatásként nyújtotta fotók, zene és más nagy méretű fájlok megosztását és tárolását, lehetővé teszi állományok felhőben tárolását, szinkronizálását és megosztását. A szolgáltatás használatával különféle eszközök – például mobiltelefonok, számítógépek – kapcsolhatóak össze egy közös könyvtár révén.

A Dropbox olyan, jóval nagyobb technológiai cégek vetélytársa mint az Alphabet, a Microsoft, az Amazon és az ugyancsak felhőszolgáltatásokat nyújtó Box.

A SEC-hez benyújtott kérelmében a Dropbox arról számolt be, hogy tavaly 1,11 milliárd dollár bevétele volt, 31 százalékkal több a 2016-ban elért 844,8 millió dollárnál. A vállalat tavaly 111,7 millió dollár veszteséget termelt, ami valamivel több mint fele a 2016-os 210,2 millió dolláros veszteségnek.

A Dropboxnak 180 országban 11 millió olyan ügyfele van, akik fizetnek a szolgáltatásokért. A tőlük származó bevételek nagyjából fele származott az Egyesült Államokból, a másik fele pedig az összes többi országból.

Az elsődleges nyilvános tőzsdei kibocsátás fontos teszt lesz, miután 2014-ben egy magántőkegyűjtő akció eredményeként majdnem 10 milliárd dollárra becsülték a Dropbox értékét.

Borítókép: AFP / Jaap Arriens / NurPhoto

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!